Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Julià d'Espui - LA TORRE DE CABDELLA (CATALUNYA)

(Referència: 7761)


Alçada del campanar 16.35
Descripció Altitud: 1285 metres.
Església romànica del segle XI molt transformada posteriorment. Consta d'una nau coberta amb una volta de canó damunt un arc toral, té el presbiteri recte i està acompanyada d'unes capelles laterals fondes. El cor es troba sobre un embigat de fusta. Té el portal obert al frontis encarat a ponent amb un marc de peces grisenques ben carreuades en arc de punt rodó dovellat sobre senzilles impostes; queda situat lleugerament a la dreta respecte de l'eix que passa per l'angle de la cornisa de la façana; un òcul atrompetat a mitja alçada sí que es troba en l'eix i, al capdamunt, la cornisa angular descobreix la teulada de dos vessants recoberta de lloses de pissarra negra ben treballades. Els seus murs són de pedra vista de material fosc barrejat amb altres blanquinoses i marronoses.
Dimensions: 12'00 x 4'34 x 6'48 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total comptada des del fons de les capelles laterals fa 12'67 metres.
Guarda una pica baptismal rústica d'una sola peça granítica.
Campanar de la segona meitat del segle XI. Té planta quadrada (4'40 x 4'40 m) amb una base alta i lesenes cantoneres; interiorment està dividit en cinc pisos. Els seu murs de pedra vista són a base de lloses més o menys picades i ordenades horitzontalment; les peces són de pedra fosca. Està coronat per una agulla piramidal moderna de lloses de pissarra amb inflexió a la base. Té finestres situades a cada cara en dos pisos: a sota la cornisa són geminades, més avall n'hi ha una en arc de mig punt força ampla i alguna espitllera en pisos inferiors.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al sud-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 16'35 metres.
Esveltesa: 3,7
Protecció Bé inventariat
Identificador: IPA-25171
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (11-05-2005)
 • 3 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 08-01-2016


 • LA TORRE DE CABDELLA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 14-08-2020
  Convertir a PDF