Inventari de Campanes

Parròquia de la Nativitat de la Mare de Déu de Covet - ISONA I CONCA DELLÀ (CATALUNYA)

(Referència: 7757)


Alçada del campanar 15.89
Descripció Altitud: 720 metres.
Església romànica aixecada entre el 1150 i el 1160. Consta d'una planta de creu llatina a base de la nau major de tres trams coberta amb una volta de canó apuntat damunt una imposta i sobre dos arcs torals que descansen en semi-columnes amb el capitell decorat amb relleus, i d'un transsepte cobert amb una volta de canó perpendicular a la de la nau de nivell força més baix que el d'ella. Està capçada per tres absis semicirculars oberts al transsepte, el central, més gran, té una volta de quart d'esfera lleugerament passada i amb permòdols figurats sota cornisa per l'exterior. En el tram central de la nau, més ample que els altres dos, hi ha una gran arcada doble en el mur nord que redueix el gruix del seu mur; una senzilla porta entre la torre campanar i el transsepte permet sortir pel mur nord.
El frontis, a ponent, té un portal rectangular amb llinda sobre mènsules decorades amb figures; al seu damunt, un timpà amb interessants relleus romànics queda recobert per quatre arquivoltes de mig punt en degradació, bossellades la primera i la tercera, decorades les tres més interiors; descansen a cada banda en un parell de columnes amb capitells figurats alternades amb antes igualment decorades; està coronat per un petit ràfec sobre permòdols decorats amb relleus; té una gran rosassa calada i motllurada a mitja alçada i, per coronament, una minsa cornisa angular. Dues torres als angles del frontis amb escala de pedra de cargol interior donen a una galeria alta interna als peus de la nau, galeria formada per quatre arcs de mig punt que descansen en cinc columnes amb capitells figurats. Els seus murs són de carreus ben escairats, irregulars i disposats en filades uniformes; les pedres barregen peces grisenques i groguenques.
Dimensions: 23'20 x 7'40 x 12'20 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; el transsepte en fa 19'00 x 3'00 x 7'80.
Guarda dues làpides romàniques.
Campanar merament funcional amb el pis alt d'època força posterior a la de l'església. Té planta gairebe quadrada (6'00 x 6'40 m). Està cobert amb una teulada a dos vessants i la cel·la sota mateix d'ella queda oberta amb dues finestres rectangulars a les cares nord i sud i quatre finestretes rectangulars a llevant; hi pengen campanes. Tot el campanar és buit de dalt a baix; el pis de la cel·la descansa en una volta semiesfèrica. Els seus murs de carreus irregulars de pedra groguenca disposats en filades són més grans a la base que en el cos superior.
Es pot accedir a la cel·la si primer es puja per l'escala de cargol que es troba en la torre de l'esquerra del frontis i que arriba a la galeria adossada al mur del frontis pel seu interior; l'escala segueix més amunt fins a sortir a la teulada del temple i, seguint damunt d'ella, s'arriba al campanar i s'entra a la cel·la per una obertura a la seva cara sud.
Situació: adossat al centre del mur de tramuntana.
Alçada: 15'89 metres.
Esveltesa: 2,4
Protecció Bé Cultural d'Interès Nacional 141-MH
Identificador: RI-51-0000187
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (02-06-2004)
 • 6 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 08-01-2016


 • ISONA I CONCA DELLÀ: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 08-04-2020
  Convertir a PDF