Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Jaume - TIVISSA (CATALUNYA)

(Referència: 7688)


Alçada del campanar 31.83
Descripció Altitud: 309 metres.
Església gòtica dels segles XIII i XIV reformada al XVI i al XVII. Consta de tres naus, la central coberta amb una volta ogival simple capçada per un presbiteri poligonal gòtic del segle XIII i capçalera recta que amb arcs raconers la converteixen en un mur poligonal de cinc costats. La volta ogival de tres trams és del segle XVI i el cor és renaixentista com també les naus laterals. Té una gran capella lateral neoclàssica dedicada al Roser del segle XVIII; té tres naus de dos trams i cúpula sobre petxines.
La façana principal renaixentista (del 1588 i següents) és de carreus ben escairats de pedra d'un color groc pàl·lid; té una portalada amb el portal en arc de mig punt sobre senzilles impostes i flanquejat per dues columnes jòniques exemptes per banda sobre pedestals entre les quals s'hi ubiquen fornícules buides; està coronat per un entaulament amb la part central un pèl enfonsada i per una fornícula amb imatge flanquejada per delicades columnes salomòniques que sostenen un frontó truncat amb un òcul motllurat i atrompetat al centre; per coronament aquesta façana llueix una doble cornisa angular, motllurada la superior. Una segona portalada barroca queda oberta darrera el cos del campanar per la banda de migdia. Al segle XIX la fàbrica d'aquesta església es va voler substituir per un edifici grandiós i només se'n va construir l'absis que actualment cobreix el primitiu gòtic.
Dimensions: 28'00 x 9'80 x 12'91 metres respectivament de llargada, amplada i alçada.
Arquitectes: Jaume Amigó al segle XVI essent-ne el rector, i Josep Ribera (1770-1775).
Guarda una talla de Sant Jaume del 1940 i uns relleus sobre el Sant Sopar del 1981 dels germans Aixendri.
Campanar barroc aixecat el 1634. Té un primer alt cos de planta quadrada (7'00 x 7'00 m) amb amb una fina motllura a mitja alçada i una de composta al capdamunt; un segon cos vuitavat té quatre garites, una a cada angle, i està coronat per una cornisa motllurada composta i un terrat amb barana de carreus damunt del qual s'aixeca una torrella octagonal amb petites obertures d'arc de mig punt a cada cara i coronada amb una cornisa i un terrat amb barana de carreus amb merlets esglaonats i torreta quadrada al centre. El pis inferior, el de la cel·la, també té finestres d'arc de mig punt de diverses dimensions, una a cada cara; hi penja alguna campana. Els seus murs són de carreus mitjans ben escairats de pedra del mateix color que el frontis i disposats en filades uniformes.
Situació: sobre l'ala dreta del temple fent angle al sud-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 31'83 metres.
Esveltesa: 4,5
Protecció Bé Cultural d'Interès Nacional 4293-MH-EN
Identificador: IPA-11590
Autors
 • FLOS i GIBERNAU, Frederic / Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya (1925)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (03-08-2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (06-06-2003)
 • 8 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 02-03-2016


 • TIVISSA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 28-09-2020
  Convertir a PDF