Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria - SEVA (CATALUNYA)

(Referència: 7662)


Alçada del campanar 31.6
Descripció Altitud: 663 metres.
Església romànica aixecada entre el 1048 i el 1089; fou modificada cap el segle XVIII quan desaparegué l'absis i al 1920 quan es remodelà el frontis. Consta d'una nau coberta amb una volta de canó sobre dos arcs torals de mig punt; té la capçalera recta, un cor sobre arc i volta rebaixats, i cancell; les capelles laterals tenen voltes ogivals. Per l'interior es troba pintada de blanc amb les cantoneres de gris. El frontis té una portalada neoromànica que en sobresurt lleugerament; la formen carreus ben escairats de pedra arenosa rogenca fosca; és atrompetada amb dues arquivoltes d'arc de mig punt sobre columnetes; una tercera, més exterior, descansa en els muntants cantoners; totes ho fan directament sobre impostes decorades amb boles; al capdamunt d'aquesta portalada hi ha un ràfec sobre permòdols; a la resta del frontis, per sobre de la portalada, s'hi troba una finestra geminada a mitja alçada i la cornisa angular amb creu de pedra al cim. La façana lateral sud mostra un sobrealçament amb la presència d'un fris d'arcuacions cegues sota del pany de mur sobrealçat; els seu murs romànics són de petits carreus matussers, regulars i disposats en filades uniformes, tots en pedra rogenca clara.
Guarda a l'altar major un retaule barroc de poc valor procedent del monestir de Montserrat, regal dels monjos com agraïment per l'acolliment que Seva féu a alguns d'ells durant la persecució soferta en la guerra civil del 1936.
Campanar romànic del segle XII, possiblement torre de defensa que amb el temps es va convertir en campanar. Té planta quadrada (6'20 x 6'20 m) en un sol cos dividit en sis pisos; els seus murs bastit amb petits carreus, més grans i ben escairats a les cantoneres, tenen un gruix descendent per l'interior a mesura que ascendeix. Té finestres d'arc de mig punt, una a cada cara al tercer pis, geminades a cada cara al quart i al cinquè; als tres pisos inferiors també n'hi té de sageteres; la coberta és baixa, de dos vessants, coronada per una fina cornisa i una barana de merlets moderna. Interiorment no es troba en massa bon estat de conservació; l'escala adossada al mur descansa sobre voltes; té un primer tram estret d'obra; l'últim de fusta és més ample; el seu estat és precari.
Situació: adossat cap al centre de la façana lateral nord, gairebé exempt.
Alçada: 31'60 metres; a la població n'hi fan 27.
Esveltesa: 5,1
Protecció Bé inventariat
Identificador: IPA-24049
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (27-08-2004)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (15-10-2006)
 • Bibliografia

  (Es pot ordenar per qualvol dels camps)
  AutorsTítolData
  CAÑELLAS, Miquel S.Campanars d'Osona2012
  CASELLAS JINOT, ConchaDel campanar estant2018
  ESPINÀs, Josep MariaLas campanas ya no son protagonistas2018
  ESPINÀS, Josep MariaLa curiosa autoridad de las campanas2018
  11 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 28-11-2015


 • SEVA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 14-08-2020
  Convertir a PDF