Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Martí Sescorts - L'ESQUIROL (CATALUNYA)

(Referència: 7651)


Alçada del campanar 20.36
Descripció Altitud: 552 metres.
Església originàriament romànica de finals del segle XI (1068), sobrealçada el 1561 i amb canvis posteriors (1771) que han motivat tapiar el portal romànic situat al mur sud i l'obertura d'un de nou al de ponent. Consta d'una nau coberta amb una volta de canó sobre dos arcs torals de mig punt i d'un transsepte amb voltes de canó paral·leles a la de la nau; en ell hi havia oberts tres absis romànics amb arcuacions cegues sota la cornisa i amb bandes llombardes; no han quedat ben conservats ja que el central queda mig tapat per fora a causa de l'edifici de la sagristia que s'hi afegí tardanament; té per l'interior quatre nínxols dins el gruix del mur; el lateral dret ha desaparegut substituït per un envà semicircular. Altres reformes es feren cap el 1771 que conserven, almenys en part, un fris de finestres cegues a la part alta dels murs laterals, visible en el de migdia.
La façana principal a ponent té un portal en arc de mig punt amb grans dovelles i carreus als muntants tots ben escairats en pedra grisenca; hi té una finestra en arc de mig punt a mitja alçada i una cornisa angular fent pinyó que es correspon amb una àmplia teulada de dos vessants; a la dovella clau del portal hi figura la data del 1561 juntament amb relleus que mostren decoració heràldica; el seu mur està arrebossat i emblanquinat.
Dimensions: 17'85 x 6'00 x 9'00 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; el transsepte en fa 16'00 x 3'90 x 7'00.
Campanar romànic d'època poc posterior a la de l'església. Té un alt cos de planta rectangular (4'80 x 5'40 m). La cel·la queda oberta amb finestres d'arc de mig punt sota mateix de la cornisa, una al nord i dues a ponent i a llevant; està coronada per una teulada de quatre vessants. El cos de la cel·la sembla posterior al romànic; és de quan (1771) es va reformar la nau de l'església; les antigues finestres situades en un nivell inferior avui estan tapiades. Els seus murs són de carreus de pedra groguenca, petits, matussers i disposats en filades força regulars. Per arribar a la cel·la hi ha una escala de fusta que va de paret a paret; no està en massa bones condicions.
Situació: adossat a l'angle nord-oest que el transsepte fa amb la nau.
Alçada: 20'36 metres.
Esveltesa: 3,7
Protecció Bé inventariat
Identificador: IPA-22705
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (12-06-2003)
 • Bibliografia

  (Es pot ordenar per qualvol dels camps)
  AutorsTítolData
  CAÑELLAS, Miquel S.Campanars d'Osona2012
  6 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 27-11-2015


 • L'ESQUIROL: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 05-04-2020
  Convertir a PDF