Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Pere de les Ventoses - PREIXENS (CATALUNYA)

(Referència: 7595)Alçada del campanar 11.8
Descripció Altitud: 338 metres.
Església romànica (segles XII i XIII) refeta al segle XVIII. Consta d'una nau capçada per un absis semicircular conservat del romànic; està bastit amb grans carreus, sense altra ornamentació que una finestra de punt rodó de doble esqueixada al seu centre; també el mur de llevant veí de l'absis conserva el seu parament romànic. La resta dels murs d'època posterior mostren paraments de carreus mitjans ben escairats amb un sobrealçament modern a base de maó vist. El frontis té un portal rectangular amb la llinda on hi figura la data de 1730, un frontó triangular amb fornícula sense imatge, un petit òcul octagonal a mitja alçada i una minsa cornisa angular amb creu de pedra al cim. Aquests elements no queden situats en l'eix del frontis sinó força desplaçats cap a la dreta, veïns de la mola del campanar.
Campanar coetani de la reforma del segle XVIII. Té planta quadrada (2'70 x 2'70 m) amb un primer cos de carreus mitjans ben escairats com els dels murs del temple de color marró fosc; un segon cos modern aixamfranat i bastit amb maó vist està dividit en dos pisos per una motllura; al superior destinat a la cel·la s'hi obren les finestres d'arc de mig punt, una a cada cara; està cobert per un teulada baixa amb un fris de quadrats cecs damunt una minsa cornisa.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al sud-oest del frontis encarat a ponent, una mica més avançat que ell.
Alçada: 11'80 metres.
Esveltesa: 4,3
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-22317
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (2002)
 • 3 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 25-11-2015


 • PREIXENS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 25-02-2021
  Convertir a PDF