Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Iscle i Santa Victòria de la Torre de Rialb - LA BARONIA DE RIALB (CATALUNYA)

(Referència: 7592)

Alçada del campanar 13.41
Descripció Altitud: 474 metres.
Església aixecada a principis del segle XI, iniciada ja a finals del segle X; es va modificar modernament en escurçar la nau separant-la de l'absis per un mur darrere del qual, avui, hi ha la sagristia. Consta d'una nau rectangular de quatre trams irregulars coberts amb volta de canó sobre una imposta i de tres arcs torals de mig punt; està acompanyada per dos estrets passadissos laterals separats de la nau per un joc de columnes sobreposades i quatre arcs formers de punt rodó; les columnes baixes són monolítiques i tenen un radi molt superior a les que descansen al seu damunt; totes dues tenen capitells tronco-piramidals robustos sense cap decoració; l'altar major dins d'un curtíssim tram més estret que la nau està precedit d'un arc presbiteral més baix que els torals; sembla ser el principi de l'absis semicircular antic avui desaparegut.
La capçalera antigament formada per l'absis semicircular que es va enderrocar i del que en resten escassos testimonis, està formada per un afegit rectangular que constitueix la sagristia. El cor descansa sobre un arc rebaixat i un embigat de fusta; es prolonga pel lateral del primer tram i tot ell té protecció de barana de fusta. El portal situat al centre del mur del migdia és d'arc de mig punt dovellat damunt muntants carreuats. Als laterals de la nau hi ha obertes capelles d'escassa fondària, tres al cantó de tramuntana i dues a la de migdia.
Dimensions: 14'41 x 4'82 x 6'53 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; la llargada del temple, inclosa la sagristia, arriba als 17'91 metres, i l'amplada inclosos els estrets passadissos laterals arriba als 7'10.
Guarda fragments d'un retaule de pedra policromada del segle XIV a la capella de Sant Josep, i una pica baptismal troncocònica sense cap decoració.
Campanar de la segona meitat del segle XI i amb retocs posteriors que li van cegar les finestres i el van aixecar d'un pis. Té planta quadrada (4'00 x 4'00 m) i està bastit amb murs de carreus petits i matussers de forma cúbica. Queda coronat per una destacada cornisa i una teulada a quatre vessants amb inflexió a la base. La cel·la està oberta amb una finestra d'arc de mig punt a cada costat; hi penja alguna campana. Una escala puja al cor i des d'allí, per una segona escala estreta i arrapada al mur interior del cloquer s'accedeix a la cel·la a través d'una trapa. Els seus murs estan totalment nus de decoració i donen una imatge austera i funcional.
Situació: angle sud-oest de la façana lateral de migdia, damunt els peus del temple.
Alçada: 13'41 metres.
Esveltesa: 3,3
Protecció Bé inventariat
Identificador: IPA-22109
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (26-04-2004)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (21-05-2009)
 • 13 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 25-11-2015


 • LA BARONIA DE RIALB: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 22-06-2021
  Convertir a PDF