Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Andreu del Puig de Rialb - LA BARONIA DE RIALB (CATALUNYA)

(Referència: 7581)

Alçada del campanar 11.05
Descripció Altitud: 631 metres.
Església romànica de fi del segle XI o de principis del XII reformada al XVIII quan va ser ampliada cap a llevant fet que li va representar la pèrdua de l'absis romànic. Consta d'una nau rombal lleugerament més estreta per la banda de la capçalera; està coberta amb volta de canó de mig punt sobre dos arcs torals; modernament s'hi van obrir dues capelles a la banda nord separades de la nau per sengles arcs formers de punt rodó que descansen en un robust pilar quadrat; un cor sobre embigat i amb una barana de fusta està aixecat als peus. El mur sud de fi del segle XI amb arcuacions llombardes, lesenes i doble fris de dents de serra sota cornisa és el que que mostra més clarament l'origen romànic del temple; en ell hi ha el portal d'arc de mig punt proper als peus; els paraments mostren carreus mitjans irregulars de picat matusser i disposats en filades avui mogudes. Té l'aparença d'haver estat sobrealçada, ja que és visible en la part superior del mur nord un parament de tàpia.
Dimensions: 15'60 x 3'48 x 5'46 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa 9'93 metres.
Campanar merament funcional del segle XVIII. Té planta rectangular (2'65 x 2'15 m) i queda coronat per una cornisa i una teulada a dos vessants al dessota de la qual la cel·la està oberta amb una finestra d'arc de mig punt a les cares de llevant i migdia, a les de ponent i tramuntana les obertures, més petites, tenen arc rebaixat; els seus murs mostren paraments de carreus matussers. Per pujar al campanar, unes estretes escales d'obra al fons de la nau arrapades al mur de migdia donen accés al cor i des d'ell arriben fins a sota la cel·la a la qual s'accedeix a través d'una trapa.
L'entorn està molt abandonat i certes dependències adjacents estan completament arruïnades i aterrades.
Situació: damunt els peus de l'església, en l'angle sud-oest del mur de migdia.
Alçada: 11'05 metres.
Esveltesa: 4,1
Protecció Bé inventariat
Identificador: IPA-22104
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (05-10-2005)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (21-05-2009)
 • 12 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 25-11-2015


 • LA BARONIA DE RIALB: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 22-06-2021
  Convertir a PDF