Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Esteve de Pallerols de Rialb - LA BARONIA DE RIALB (CATALUNYA)

(Referència: 7574)


Alçada del campanar 13.75
Descripció Altitud: 800 metres.
Església del segle XI modificada posteriorment amb aires neoclàssics populars com ho senyala la data de la dovella clau del portal: 1793. Consta d'una nau orientada de nord a sud coberta amb voltes de llunetes damunt una destacada imposta motllurada i de tres arcs torals de mig punt; té dos absis romànics semicirculars situats al lateral de llevant, un d'ells més gran i alt que l'altre situat al nord i tocant a la capçalera; ara fa funcions de sagristia; els seus murs mostren paraments de carreus petits i matussers ben alineats propis dels temps del romànic. La capçalera actual és recta però el presbiteri és poligonal de cinc costats irregulars format com està per unes raconeres que sostenen una volta decorada a manera de petxina. Tots els murs interiors estan emblanquinats a excepció dels de l'absis més petit que mostra un parament de pedra; avui està convertit en una capella lateral de les tres que té el temple per cada banda. El cor, als peus, descansa en un arc rebaixat i una volta de llunetes.
El frontis està obert amb un portal d'arc rebaixat i marc format per carreus i dovelles de pedra rogenca; té un petit òcul el·líptic al damunt, un òcul circular a mitja alçada i una petita finestra rectangular sota la cornisa angular; dues finestres rectangulars es troben a banda i banda en els laterals superiors. Tant els dos absis encarats a llevant com alguns panys de paret de ponent semblen pertànyer a la primitiva església romànica. La resta dels seus murs són de maçoneria amb carreus a cantoneres; la pedra té un to rogenc.
Dimensions: 15'77 x 5'12 x 7'54 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals arriba als 9'88 metres.
Campanar merament funcional de principis del segle XIX. Té planta quadrada (2'60 x 2'60 m) i està coronat per una cornisa i una teulada a quatre vents amb una escassa agulla cònica al centre. Els seus murs són de paredat i maçoneria barrejats. La cel·la està oberta amb finestres d'arc de mig punt, una a cada cara. S'hi accedeix des del cor; per arribar-hi hi ha, entrant al temple a l'esquerra, una escala de pedra; un cop a dalt d'ell, i a la dreta, una porta dóna pas a un passadís que es troba per sobre dels altars laterals d'aquesta banda; allí una altra modesta escala d'obra puja fins a sota la cel·la que no té ni campanes ni el paviment on poder accedir-hi.
Situació: sobre el passadís lateral, més o menys damunt l'absis petit.
Alçada: 13'75 metres.
Esveltesa: 5,2
Protecció Bé inventariat
Identificador: IPA-22095
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (26-04-2004)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (25-05-2009)
 • 11 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 24-11-2015


 • LA BARONIA DE RIALB: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 27-02-2021
  Convertir a PDF