Inventari de Campanes

Església de Santa Maria de Palau de Rialb - LA BARONIA DE RIALB (CATALUNYA)

(Referència: 7573)

Alçada del campanar 12.45
Descripció Altitud: 460 metres.
Església romànica d'estil llombard, segurament de cap a finals del segle XI. Consta de tres naus de tres trams cobertes amb voltes de canó de mig punt recolzades en dos arcs torals igualment de mig punt. Les tres naus estan separades per arcs formers de punt rodó damunt robustos pilars quadrats reforçats lateralment per pilastres d'escàs relleu. La capçalera està constituïda per tres absis semicirculars, el central més gran i decorat externament per lesenes i, sota cornisa, per finestres cegues; el laterals, més baixos, presenten lesenes que es prolonguen en arcs cecs grans, tres i quatre respectivament; tots els absis tenen finestres de doble esqueixada; el central en té tres, els laterals una al seu centre; totes elles tenen externament un bordó damunt l'arc. Formant creu amb ells, dues absidioles estan obertes en el gruix del mur, una a cada banda.
La façana principal, a ponent, té el portal en arc de mig punt dovellat precedit d'unes grades de planta semicircular; a mitja alçada hi ha oberta una petita finestra d'arc de mig punt i, coronant la minsa cornisa a doble vessant, una espadanya de dos ulls amb sengles petites campanes; la de l'esquerra obrada amb el casc d'una bomba que no va esclatar en la guerra civil del 1936-39.
Campanar: tot i que avui no n'hi ha cap de torre, en resten alguns murs que mostren que n'hi havia hagut un d'adossat al mur nord a base de grans carreus que, avui, alguns caiguts en la seva base, tenen fortes mostres d'erosió. Amb tot, el seu mur nord té una dimensió notable, de 4'55 metres.
Alçada de l'espadanya frontal: 12'45 metres.
Protecció Bé inventariat
Identificador: IPA-22123
Campanes Te una campana i un obús tallat i penjat d'un jou de fusta
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (26-04-2004)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (25-05-2009)
 • 10 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 24-11-2015


 • LA BARONIA DE RIALB: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 25-06-2021
  Convertir a PDF