Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Pere - CUBELLS (CATALUNYA)

(Referència: 7559)


Alçada del campanar 27.02
Descripció Altitud: 499 metres.
Església gòtica dels segles XIII-XIV. Consta d'una nau ampla coberta amb una volta de canó apuntat sobre tres arcs torals que descansen en mènsules; està capçada per un absis semicircular romànic tardà; té cancell, cor i capelles laterals gòtiques amb voltes de creueria que ostenten belles claus de volta. El frontis neoclàssic és fruit de les reformes dels segles XVII i XVIII; hi té un portal rectangular amb grans peces en tot el marc amb aspecte encoixinat; la llinda porta gravada la data del 1793. Una rosassa motllurada i atrompetada es troba a mitja alçada i una minsa cornisa angular amb espadanya d'un ull al cim. Els seus murs són de carreus ben escairats, molts d'ells força menjats pel temps. Al mur de migdia s'hi pot veure un portal dovellat en arc de mig punt amb guardapols i una finestra al seu damunt, tots dos avui paredats.
Guardava una imatge d'alabastre, del segle XIII, de la Mare de Déu de la Llet avui retornada a la seva antiga residència, l'església romànica local de Santa Maria del Castell; conserva encara una trona del gòtic florit, policromada; una pica beneitera renaixentista de boca circular amb fons de petxina amb un peu octagonal i amb relleus florals al seu exterior; una altra imatge de la Mare de Déu, la de la Paloma, gòtica i en alabastre; i una talla del Sant Crist del segle XVI que presideix l'altar major.
Campanar neoclàssic del 1793. Té planta gairebé quadrada (5'75 x 5'20 m), atalussat a la base tot aprofitant la roca que sobresurt. Els seus murs són de carreus petits i ben escairats. La cel·la queda oberta amb finestres rectangulars, una a cada cara menys a la de llevant on n'hi ha dues; hi penja alguna campana. Està coronat per una minsa cornisa i un terrat amb barana metàl·lica i pilars als angles. Un rellotge d'esfera sota terrat és visible a la cara de migdia. Una escala de cargol de pedra picada puja fins al cor i segueix per l'interior del cloquer fins arribar a la cel·la; s'hi accedeix des de l'interior del temple per una porta oberta entrant a l'esquerra.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al nord-oest del frontis encarat a ponent del que en sobresurt ben bé un metre.
Alçada: 27'02 metres.
Esveltesa: 4,7
Protecció Bé inventariat
Identificador: IPA-22207
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (22-08-2002)
 • Bibliografia

  (Es pot ordenar per qualvol dels camps)
  AutorsTítolData
  EASTRIVERPaisajes familiares (y II)2010
  8 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 24-11-2015


 • CUBELLS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 03-04-2020
  Convertir a PDF