Inventari de Campanes

Església de Sant Miquel (sense culte) - CASTELLÓ DE FARFANYA (CATALUNYA)

(Referència: 7556)


Alçada del campanar 12.8
Descripció Altitud: 358 metres.
Església romànica consagrada el 1313, reformada amb la construcció d'una capella lateral al costat nord el 1751 i altres el 1777; aquestes reformes la convertiren en un temple d'aspecte neoclàssic. Les capelles laterals, unides entre sí, de superfícies lleugerament diferents estan cobertes per cúpules i avui donen al temple l'aspecte d'una segona nau lateral ja que es troben comunicades. També es derrocà l'absis romànic substituint-lo per un d'aspecte barroc; avui (1986) ha quedat remodelat de manera senzilla per ubicar-hi el retaule major. Ara el temple consta de dues naus i un fals transsepte si tenim en compte que a la banda dreta hi ha una capella oberta de poca profunditat que així pot semblar que sigui com la prolongació de l'altra capella oberta a l'esquerra, totes dues a tocar el presbiteri. La nau major està coberta per una volta de canó apuntat sobre dos arcs torals de mig punt; consta de tres trams iguals més un d'estret als peus que és la resta de la nau antiga quan aquesta es va convertir en l'actual edifici que allotja la casa de la vila.
Al mur lateral de migdia hi ha oberta una magnífica portalada romànica d'un estil proper al típic lleidatà; té un portal d'arc de mig punt de grans dovelles al fons de quatre arquivoltes atrompetades ornada la central d'arquets cecs; descansen les tres més fondes en una senzilla imposta i, sota d'ella, d'uns permòdols troncocònics. Els seus murs estan aixecats en pedra marronosa ben tallada en carreus mitjans i grans tant per l'exterior com per dins i també en la volta.
Dimensions: 30'00 x 8'00 x 8'40 metres respectivament de llargada, amplada i alçada.
Guarda el retaule gòtic de Santa Maria a l'altar major obrat al voltant del 1379 en el taller de l'escultor lleidatà Bartomeu Robió (s. XIV) segons les opinions més recents.
Campanar modern d'espadanya de tres ulls situat damunt el mur dels peus del temple i recobert per una teuladeta de doble vessant.
Alçada: 12'80 metres.
Protecció Bé inventariat
Identificador: IPA-362
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (22-08-2002)
 • 2 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 24-11-2015


 • CASTELLÓ DE FARFANYA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 07-04-2020
  Convertir a PDF