Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Salvador d'Alentorn - ARTESA DE SEGRE (CATALUNYA)

(Referència: 7540)


Alçada del campanar 25.17
Descripció Altitud: 350 metres.
Església gòtica refeta cap el 1637 amb decoració renaixentista. Consta de tres naus amb capçalera recta, la central coberta amb una volta de canó i arc triomfal de mig punt; les naus laterals, més aviat passadissos, tenen voltes de canó perpendiculars a l'eix de la central; la separació de les naus es fa per arcs formers de punt rodó sobre pilars. Té un cor que descansa sobre un gran arc, i un digne cancell. El frontis té un portal amb grans dovelles en arc de mig punt que descansa damunt senzilles impostes i en muntants de carreus ben escairats; al seu damunt hi figuren una fornícula sense imatge, un òcul motllurat i atrompetat i una cornisa angular mig interrompuda a l'esquerra pel cos del campanar; dues finestres esqueixades i motllurades d'arc de mig punt es troben a banda i banda del portal encarades a les naus laterals. Els seus murs són de carreus grans i ben escairats de pedra color marronós; al sòcol es mostren gastats i irregulars.
Guarda una petita imatge barroca d'alabastre del segle XVIII de la Mare de Déu de la Palma en un cambril situat en una capella lateral.
Campanar del 1920. Té un primer cos de planta gairebé quadrada (2'92 x 3'03 m); el segon vuitavat queda separat del primer per una motllura destacada amb pinacles de bola als seus angles; aquest segon cos està dividit en dos pisos per una motllura, en l'inferior hi figura una esfera de rellotge, el superior correspon a la cel·la que està oberta amb quatre finestres d'arc de mig punt, una a cada cara alterna; hi pengen tres campanes antigues. El coronament consisteix en una cornisa sinuosa amb pinacles a quatre costats i una cúpula semiesfèrica de rajola blau clar amb creu al cim (que està inclosa en la mesura de l'alçada). Per l'interior hi puja una escala de cargol de pedra picada; el mur té un gruix de 75 centímetres i tot ell, per dins i per fora és de carreus ben escairats.
Situació: sobre el cos lateral esquerre dels peus del temple, entre l'eix del frontis orientat a migjorn i l'ala de la banda de ponent.
Alçada: 25'17 metres.
Esveltesa: 8,3
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-21981
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (29-08-2002)
 • 4 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 23-11-2015


 • ARTESA DE SEGRE: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 03-04-2020
  Convertir a PDF