Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Vicenç - ÀGER (CATALUNYA)

(Referència: 7537)

Descripció Altitud: 618 metres.
Església romànico-gòtica; de la romànica, segurament del segle XI, se'n conserva part de l'absis i del mur de tramuntana. Consta de tres naus; la central es va anar fent entre els segles XII i XIV; la de migjorn és posterior; a la capçalera hi ha dos absis, un de romànic semicircular sobrealçat amb un acabat poligonal i tres finestres amb traceries gòtiques; es correspon a la nau central; aquesta nau queda coberta amb una volta de creueria i està unida a la nau de tramuntana per dos arc formers apuntats; aquesta darrera està coberta per una volta de canó apuntat i està capçada per un absis semicircular romànic de destacada alçària.
El frontis fou aixecat al segle XVIII i té un portal dovellat en arc de mig punt amb un escut heràldic i la data de 1732 en la dovella clau; la part baixa del frontis presenta un parament de carreus mitjans ben escairats; la resta es troba arrebossat en no massa bon estat; a mitja alçada hi ha un gran òcul atrompetat i, en posició excèntrica, una finestra rectangular sota de la cornisa angular.
Guarda un sepulcre romà del segle III avui usat com a pica baptismal en el que s'hi veuen relleus que representen escenes mitològiques.
Campanar gòtic merament funcional. Té planta rectangular (4'72 x 8'00 m). La cel·la queda oberta amb finestrals d'arc de mig punt, un a ponent, allargassat, i dos a migdia; al dessota d'ells hi té una fina motllura; hi penja alguna campana. Corona aquest robust campanar una cornisa sobre caps de biga i una teulada a dos vessants. Els seus murs són de carreus mitjans de pedra groguenca. Per l'interior una escala de cargol de pedra picada arriba fins a la cel·la.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al sud-oest de frontis encarat a ponent.
Alçada: 17'29 metres.
Esveltesa: 2,1
Protecció Bé cultural d'interès nacional 241-MH
Identificador: RI-51-0010220
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (27-04-2004)
 • 3 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 23-11-2015


 • ÀGER: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 30-03-2020
  Convertir a PDF