Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Lluc - ULLDECONA (CATALUNYA)

(Referència: 7535)


Alçada del campanar 29.95
Descripció Altitud: 134 metres.
Església gòtica aixecada entre el 1373 i el 1421. Consta d'una àmplia nau de tres trams coberta amb una volta de creueria simple amb claus de volta esculpits i policromats; està reforçada amb tres arcs torals apuntats que descansen en mènsules adossades a les pilastres i amb un arc presbiteral apuntat que descansa en sengles pilastres fasciculades; l'absis poligonal de cinc costats té capelles obertes amb arcs apuntats entre els contraforts amb finestres de traceries i vidres de color igual com en altres finestres de les capelles al llarg de la nau. Té cor i cancell. Els seus murs tenen paraments de carreus ben escairats per dins i per fora. L'entrada es fa pel lateral sud sota un porxo de volta de nervis rebaixada; el portal s'obre amb tres arquivoltes motllurades sobre columnetes de capitells decorats amb relleus vegetals i historiats. En la banda esquerra, enfrontada amb el portal hi ha oberta la capella barroca del Santíssim, de planta de creu grega amb voltes de canó i amb cúpula sobre petxines en el seu creuer.
Dimensions: 32'31 x 13'97 x 17'72 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; des del fons de les capelles laterals fa 19'46 metres d'amplada total.
Campanar neobarroc del 1817. Té un primer alt cos de planta rectangular (7'45 x 4'50 m) coronat per una fina motllura i un de segon on s'ubica la cel·la amb els caires aixamfranats i motllures a sobre i a l'arrencada dels arcs. Està coronat per una cornisa motllurada i un terrat amb balustrada; és el resultat d'haver estat refet després de la guerra del 1936 quan va quedar destruït; hi ha el projecte (2008) de refer la cúpula que hi havia abans de la guerra. La cel·la té finestrals d'arc de mig punt, un a cada costat; hi pengen campanes. Té un rellotge d'esfera al seu dessota visible a la cara sud. Els seus murs són de carreus ben escairats i disposats en filades uniformes. Per l'interior hi puja una escala de cargol de pedra fins a la cel·la; des d'allí al terrat hi ha una senzilla escala de gat.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple, als peus de la nau, fent angle al sud-oest del mur lateral de migdia.
Alçada: 29'95 metres.
Esveltesa: 4
Protecció Bé cultural d'interès local 1992
Identificador: IPA-6561
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (06-08-2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (05-05-2008)
 • 6 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 22-11-2015


 • ULLDECONA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 09-08-2020
  Convertir a PDF