Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Bartomeu - LA SÉNIA (CATALUNYA)

(Referència: 7534)


Alçada del campanar 36.93
Descripció Altitud: 369 metres.
Església barroca dels segles XVII i XVIII amb reminiscències gòtiques. Consta d'una nau de cinc trams coberta amb una volta de creueria sobre quatre arcs torals de mig punt que se sostenen sobre mènsules recolzades en pilastres; aquests arcs estant units entre si per un nervi central que fa d'eix de tota la volta, nervi, però, que no segueix ben bé la línia recta ja que es desvia lleugerament a banda i banda; la capçalera està formada per un absis poligonal de tres costats. Té cor amb balustrada de fusta; descansa sobre un arc carpanell i una volta rebaixada
Els murs laterals tenen un parament de paredat amb carreus a les cantoneres reforçats per uns robustos contraforts que engloben per l'interior les capelles laterals. El frontis, de carreus mitjans ben escairats en pedra marronosa, té la part central en pedra clara i una portalada barroca amb un ample portal rectangular flanquejat per pilastres toscanes doblades adossades als muntants, un entaulament amb dos pinacles adossats al mur damunt la cornisa i una fornícula amb la imatge del patró; al seu damunt hi ha una finestra gran rectangular; està coronat per un frontó triangular. En una clau de volta situada en el primer tram de l'església, on es troba el cor, hi ha gravada la data de 1701, segurament la data del seu acabament. Té orgue i un cancell digne.
Dimensions: 26'65 x 10'23 x 13'64 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada fins al fons dels altars laterals fa 15'79 metres.
Campanar barroc del 1767. Té planta quadrada (6'35 x 6'35 m) i està bastit amb murs de paredat i carreus blanquinosos a les cantoneres; està dividit per dues motllures en dos cossos robustos; per damunt del segon amb una motllura més destacada de la que es troba més avall hi ha la cel·la amb paraments de carreus ben escairats, caires arrodonits i finestres d'arc de mig punt emmarcades per pilastres toscanes i un entaulament; hi pengen campanes. Està coronat per una cornisa motllurada damunt de la qual hi ha una torrella vuitavada amb un terrat amb barana metàl·lica i un petit edicle amb cúpula cònica. L'escala interior és ample del tipus català sobre voltes i arrapada als murs; els seus primers trams són de graons de pedra fins al cor; a partir d'aquí és de maons i més estreta.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al sud-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 36'93 metres.
Esveltesa: 5,8
Protecció Sense protecció
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (06-08-2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (05-05-2008)
 • BUTLLETÍ DE MONTSERRAT (01-09-2016)
 • 10 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 22-11-2015


 • LA SÉNIA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 12-08-2020
  Convertir a PDF