Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria Assumpta - PALAFOLLS (CATALUNYA)

(Referència: 7509)


Alçada del campanar 23.45
Descripció Altitud: 20 metres.
Església aixecada entre el 1896 i el 1908. Consta d'una nau de quatre trams coberta amb una volta de llunetes sobre quatre arcs torals de mig punt i capçada per un absis semicircular; a banda i banda s'hi obren sengles capelles laterals a través d'arcs de punt rodó; l'absis està cobert per una volta de quart d'esfera damunt quatre robustos nervis. El cor sobre bigues horitzontals té una barana de balustres senzills de fusta. Està bastida amb murs de maçoneria marronosos. Una motllura de maó vermell a manera de cornisa recorre totes les façanes. A la de ponent, la principal, hi ha un portal rectangular que dóna a un atri separat de la nau per una digna vidriera. Damunt el portal hi ha un frontó rodejat d'una motllura composta semicircular de maó vermell; al damunt s'hi obren cinc finestres d'arc de mig punt i una nova motllura horitzontal que recorre tota la façana; a la part superior hi ha una gran finestra semicircular rodejada d'una gran franja de maó.
Dimensions: 24'64 x 6'29 x 13'51 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; la llargada inclou els 2'35 metres de l'atri; l'amplada total des del fons de les capelles laterals en fa 10'79.
Campanar del segle XVI. Té planta rectangular (2'74 x 5'44 m); queda dividit en dos cossos per una motllura, el superior o cel·la té els caires aixamfranats i està obert amb finestres allargassades i estretes d'arc de mig punt, una a cada cara. Queda coronat per una cornisa motllurada i una coberta horitzontal. Els seus murs de maçoneria són de pedra vista marronosa. Una torre flanqueja l'ala dreta del frontis; no està acabada i només sobresurt escassos centímetres de la teulada; no hi ha cap escala interior. En canvi el campanar, a la dreta, hi té una escala arrapada als murs amb un escàs ull central; el seu primer tram és de graons de pedra i barana d'obra enguixada; a partir del nivell del cor no té barana; el seu sostre, igual com el de la cel·la, és de volta de canó de maó. Penja una sola campana de la finestra frontal.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al nord-oest del frontis encarat al nord.
Alçada: 23'45 metres.
Esveltesa: 4,3
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-8779
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (02-05-2014)
 • 12 Fotos
  Fitxes de totes les campanes
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 19-11-2015

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Cel·la de campanesCampanaBARBERÍ (OLOT)1945ca5072

 • PALAFOLLS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 22-10-2020
  Convertir a PDF