Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Feliu - CABRERA DE MAR (CATALUNYA)

(Referència: 7497)


Alçada del campanar 20.86
Descripció Altitud: 104 metres.
Església aixecada entre el 1540 i el 1570 en gòtic tardà. Consta d'una nau de tres trams coberts per voltes de creueria damunt tres arcs torals apuntats i capçada per un absis poligonal reforçat per l'exterior per robustos contraforts de granit. El frontis té una portalada amb el portal rectangular sota una doble arquivolta motllurada de mig punt amb un guardapols decorat amb flametes típiques del gòtic florit; deixa un timpà amb un relleu que representa la Mare de Déu amb el Nen i dos àngels; a mitja alçada hi ha un òcul, un matacà al damunt flanquejat per dues finestres rectangulars i una cornisa angular. A banda i banda de la nau, dues capelles laterals amb voltes de creueria estan separades per sengles arcs formers apuntats que es recolzen a la dreta en un pilar octagonal i a l'esquerra en un robust pilar rectangular. El cor que descansa en un arc carpanell i una volta de creueria té un orgue del 1990 de l'obrador suís de Späth; aquest cor es caracteritza per no tenir degudament anivellat l'arc, ja que penja lleugerament més d'un costat que de l'altre.
Dimensions: 22'39 x 7'44 x 10'30 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa 16'97 metres.
Arquitectes: mestres d'obres Antoni Mateu de Barcelona i Joan Vives de Vilassar de Dalt.
Guarda un mural pintat als tres costats centrals de l'absis obra de Lluís Trepat del 1956; també té, a la sagristia, un retaule renaixentista de Sant Feliu pintat, sembla, per Pau Forner que fou deixeble de Pere Serafí lo Grec.
Campanar del gòtic tardà de cap el 1600. Té planta quadrada (5'70 x 5'70 m) i està coronat per un terrat amb barana de merlets esglaonats i gàrgoles als angles. Els seus murs són de maçoneria, arrebossats, amb carreus a les cantoneres i a les obertures. La cel·la queda oberta amb finestrals d'arc de mig punt i marcs de pedra picada, dos al sud i un al nord i a l'est. Des del cor una escala de cargol d'obra puja per l'interior del campanar per l'angle nord-est fins a la cel·la; des d'ella fins al terrat cal, primer sortir per una finestra que dóna just sobre la teulada del temple i, des d'allí, per una escala de gat s'hi pot accedir. Pengen cinc campanes a la cel·la, la Feliua de 600 kg., la Bartomeua, la Vicenta, la Teresa i la Dolors; en aquesta hi figuren inscrites els noms de cinc de les dones que més treballaren per la parròquia durant la segona meitat del segle XX: Lola, Lluïsa, Emília, i Francisca; serveix per avisar, a quarts de nou del matí i a quarts de tres de la tarda, l'entrada dels infants a les escoles. Avui gairebé totes funcionen automatitzades.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al sud-est del frontis encarat a migjorn.
Alçada: 20'86 metres.
Esveltesa: 3,6
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-8347
Autor
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (25-02-2009)
  • 7 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa CIURANA I ABELLÍ, Blai
    Actualització 22-03-2023

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Cel·la de campanesLa Dolors (1)GUIXÀ1990ca5072
    Cel·la de campanesLa Teresa (2)GUIXÀ1990ca60125
    Cel·la de campanesLa Vicenta (3)GUIXÀ1990ca70199
    Cel·la de campanesLa Bartomeua (4)85356
    Cel·la de campanesLa Feliua (5)GUIXÀ1990ca100579

  • Fitxa reduïda (PDF)
  • CABRERA DE MAR: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 94 Visitants: 94 Usuaris: 0