Inventari de Campanes

Monestir de Sant Esteve - SANT JOAN LES FONTS (CATALUNYA)

(Referència: 7426)


Alçada del campanar 27.35
Descripció Altitud: 335 metres. Antic monestir, avui extensió de la parròquia.
Església romànica del segle XII. Consta de tres naus de quatre trams cobertes per una volta de canó apuntada la central i de quart de canó les laterals; estan separades per tres pilars rectangulars per banda amb columnetes adossades per la banda interior. Les naus estan capçades per dos absis semicirculars amb decoració a base de frisos de dents de serra sota cornisa i d'arcs cecs amb lesenes, el central substituïdes per semi-columnes; l'absis romànic que hi havia al migdia ha estat substituït per una estructura rectangular. Els seus murs presenten paraments de grans carreus irregulars ben escairats de pedra clara a l'interior i de pedra rogenca erosionada pel temps a l'exterior.
Les façanes de la nau central com la de les laterals presenten sota la cornisa arcuacions cegues i, sobre d'elles, un fris de grans dents de serra sostingut per mènsules; unes amples bandes llombardes recorren de dalt a baix en quatre trams els paraments exteriors. Un porxo amb teulada de dos vessants sobre un embigat de fusta que es recolza en dos pilars de pedra amaga el portal rectangular obert al frontis encarat a ponent; l'envolten tres arcades en degradació i un bordó de mig punt que deixen un timpà nu; sota de les arcades hi havia unes columnetes de fust estriat de les que ara només en resten dues a l'esquerra i els dos capitells de les corresponents de la dreta.
Dimensions: 32'40 x 5'50 x 12'25 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total de les tres naus arriba als 15'50 metres.
Guarda un conjunt de bells capitells esculpits damunt les columnes adossades als pilars que separen les naus. Conserva una pica baptismal romànica del segle XII amb relleus en tota la seva superfície, geomètrics i figuratius; té un diàmetre a la boca de 1'30 metres i un gruix de 13 centímetres; la seva alçada en fa 80. L'absis central ha estat pintat amb una representació moderna per l'artista Núria Llimona que desdiu del conjunt romànic.
Campanar romànic de planta quadrada (5'90 x 5'90 m) amb un segon cos hexagonal del segle XVIII (1792) coronat per una minsa cornisa i una teulada piramidal vuitavada de teules rogenques amb els vuit careners clars. La cel·la està oberta amb finestres d'arc de mig punt, una a cada cara alterna; té una motllura a la seva base. Els seus murs són de carreus de pedra rogenca. Des del cor s'entrava al campanar; ara (2009), l'antiga escala es va treure en fer reformes i no n'hi ha cap; es troba en projecte una de nova metàl·lica.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al sud-oest del frontis orientat a ponent.
Alçada: 27'35 metres.
Esveltesa: 4,6
Protecció Bé cultural d'interès nacional 200-MH
Identificador: RI-51-0004469
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-10-2000)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-11-2000)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (05-07-2007)
 • 11 Fotos
  Fitxes de totes les campanes
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 12-11-2015

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Sala de campanesCampana 1BARBERÍ (OLOT)18973525

 • SANT JOAN LES FONTS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 27-09-2020
  Convertir a PDF