Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria de Pujals dels Pagesos - CORNELLÀ DEL TERRI (CATALUNYA)

(Referència: 7418)

Alçada del campanar 27
Descripció Altitud: 400 metres.
Església romànica dels segles XI i XII que ha sofert modificacions al XVIII. Consta d'una nau coberta amb una volta lleugerament apuntada damunt un arc toral apuntat i capçada per un absis semicircular prolongat i obert a la nau per un arc presbiteral que descansa en una imposta que es troba també sota la volta de la nau; unes capelles laterals tardanes fan la impressió d'un transsepte. Murs de carreus irregulars, petits, disposats en filades.
El frontis té un portal rectangular atrompetat recobert per tres arquivoltes dovellades de punt rodó i un guardapols que deixen un timpà nu; descansen en una senzilla imposta; un òcul atrompetat es troba a mitja alçada i, per coronament, una cornisa angular amb fris d'arcuacions cegues al dessota i creu de pedra al cim.
Dimensions: 15'00 x 4'50 x 9'50 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa 11 metres.
Guarda un sarcòfag adossat al mur; i un Crist Majestat romànic, trobat desmuntat a l'interior del mur i descobert en fer-hi obres el 1980; mesura 67 cm dels peus al cap i 63 de braç a braç posats horitzontalment.
Campanar neoromànic auster del segle XIX. Té planta quadrada (3'82 x 3'82 m) amb un segon cos, separat del primer per una motllura, amb els caires aixamfranats; en la seva part superior hi ha la cel·la amb un finestral a cada cara en arc de mig punt i barana de balustres. Està coronat per una cornisa motllurada amb un fris d'arcs cecs al dessota i una cúpula de racó de claustre amb una finestreta rectangular a cada cara i amb cupulí de quatre finestres cobert amb el mateix tipus de cúpula i una creu d'obra al cim inclosa en el càlcul de l'alçada total. Les seves altes parets carreuades, totalment nues, només es veuen alterades per dues espitlleres a diversos nivells a la seva cara frontal. Per l'interior hi puja una escala de cargol de pedra.
Situació: damunt l'ala lateral dreta del temple fent angle al sud-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 27'00 metres.
Esveltesa: 7
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-15098
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-04-2001)
 • 1 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 25-02-2016


 • CORNELLÀ DEL TERRI: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 24-06-2021
  Convertir a PDF