Inventari de Campanes

Santuari de Santa Maria de Cabrera - L'ESQUIROL (CATALUNYA)

(Referència: 7394)


Alçada del campanar 15.5
Descripció Altitud: 1294 metres.
Església que té orígens romànics però que sofrí una renovació total al segle XVII. Consta d'una nau rectangular de tres trams més un ocupat pel presbiteri; està coberta per una volta de llunetes sobre tres arcs torals de mig punt i d'una imposta classicitzant amb mènsules sota dels arcs. El presbiteri, de la mateixa amplada que la nau, queda tancat per un reixat metàl·lic i es troba al damunt d'un nivell que queda salvat per tres graons de pedra. El cor amb una balustrada de fusta descansa en un arc carpanell i una volta de canó rebaixat. El frontis queda obert per una ampla portada en arc de mig punt amb un marc format per grans dovelles i carreus; al seu damunt s'hi obre un òcul atrompetat a mitja alçada; està coronat per una senzilla cornisa angular. Els seus murs de pedra vista fosca tenen paraments de maçoneria molt digna.
Dimensions: 18'67 x 5'21 x 6'10 metres respectivament de llargada, amplada i alçada.
Campanar de torre coetani del temple. Té una planta rectangular de 3'24 x 3'39 metres; un alt primer cos acaba amb una motllura bossellada força destacada; al damunt s'hi aixeca el cos de la cel·la oberta amb amples finestres en arc de mig punt, una a cada cara; hi penja una sola campana: una nova motllura decora la cel·la al nivell dels arcs. Està coronat per una destacada cornisa i cobert per una agulla de quatre cares amb el perfil lleugerament còncau proper a la seva base; té una coberta de rajoles envernissades de colors marronosos i rogencs foscos, en escacat i algunes fent un dibuix en peces verdoses; els quatre carners en peces blavoses queden ben destacats.
Situació: a l'angle esquerre del frontis encarat a ponent, damunt del cor d'aquesta banda.
Alçada: 15'50 metres; en fa vuit fins a la primera motllura i quatre més fina a la cornisa.
Esveltesa: 4,5
El Santuari de Cabrera, dedicat a santa Maria, es troba a la zona nord-oriental d'Osona, termenejant amb la Garrotxa. De fet, es troba a la sots-comarca del Cabrerès, o Collsacabra, i pren el nom de la poderosa família dels Cabrera que hi tingueren el castell entre els segles XI i XIII abans de construir el castell de Montsoriu, la seva residència a partir del s. XIV. La primitiva capella romànica fou destruïda pel terratrèmol de la Candelera de 1428, i damunt d'ella es bastí una esglesiola gòtica, ampliada i reformada durant el Barroc.
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-22719
Autor
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (15-06-2013)
  • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    CAÑELLAS, Miquel S.Campanars d'Osona2012
    6 Fotos
    Editor de la fitxa DALMAU i ARGEMIR, Delfí
    Actualització 11-11-2015


  • Fitxa reduïda (PDF)
  • L'ESQUIROL: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 20-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 70 Visitants: 70 Usuaris: 0