Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Vicenç - BESALÚ (CATALUNYA)

(Referència: 7391)


Alçada del campanar 24
Descripció Altitud: 151 metres.
Església romànica dels segles XII i XIII i acabada en gòtic. Consta de tres naus de tres trams irregulars, un d'ells correspon al transsepte; queden capçades per tres absis semicirculars, el central més gran ornat exteriorment per frisos de dents de serra i arcs cecs al dessota de la cornisa; tots tres tenen sòcol avui amb prou feines visible per quedar mig per sota de la via urbana on queden aculats i que es troba en un nivell més alt. La nau central està coberta per una volta de canó una mica apuntada que descansa en una senzilla imposta que és visible també sota les voltes de quart d'esfera que cobreixen els tres absis; les laterals ho són per voltes de quart de canó; estan separades per arcs formers de mig punt damunt robustos pilars rectangulars desiguals; el transsepte té volta de canó de secció semicircular. El mur de la capçalera de la nau que sobresurt per damunt dels absis està ornat amb una bella rosassa.
Els murs interiors i exteriors presenten paraments de grans carreus de pedra tosca ben escairats i disposats en filades regulars; les portalades són romàniques, la principal al frontis tardana, amb arquivoltes de mig punt damunt columnetes i amb guardapols; la lateral al mur de tramuntana amb arquivoltes decorades i damunt dues fines columnes per banda. El frontis a la part alta té un finestral gòtic quadriforat amb un ampli arc calat; a l'extrem dret del transsepte hi ha una finestra en arc de mig punt amb fines columnes adossades als muntants. Una teulada de dos vessants cobreix les tres naus.
Guarda, adossada a la paret esquerra del presbiteri, una tomba d'alabastre amb relleus figuratius d'estil gòtic borgonyó del 1413, tomba que conté les despulles de Pere de Rovira que és qui va aportar a la parròquia unes relíquies de sant Vicenç.
Dimensions: 27'41 x 8'67 x 16'11 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total de les tres naus fa 17'77 metres; el transsepte en fa 24'00 x 6'43 x 9'93.
Campanar d'un barroc auster del segle XVII o XVIII. Té un primer alt cos de planta gairebé quadrada (6'10 x 6'20 m) i un de segon octagonal on s'hi ubica la cel·la; està separat de l'inferior per una motllura composta i està coronat per una cornisa i una teulada piramidal baixa vuitavada. La cel·la queda oberta amb finestrals d'arc de mig punt, un a cada cara alterna; hi pengen campanes; té una motllura a l'arrencada dels arcs. Tots els seus murs són de carreus ben escairats i ben alineats. Per arribar a la cel·la no hi ha cap escala que pugi per l'interior del campanar; cal fer-ho per l'exterior des de la teulada on s'hi arriba per alguna alta escala de mà o bé des de l'interior per una trapa a través de la qual s'hi surt; des de la teulada s'entra a la cel·la per un portal que es troba ben a l'abast.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al nord-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 24'00 metres.
Esveltesa: 3,8
Protecció Bé cultural d'interès nacional 81-MH-ZA
Identificador: RI-51-0000560
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-11-2000)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (24-10-2007)
 • 18 Fotos
  Fitxes de totes les campanes
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 11-11-2015

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Sala de campanesSalvadora, Maria, JosefaBARBERÍ (OLOT)19405281

 • BESALÚ: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 29-09-2020
  Convertir a PDF