Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria - EL VILOSELL (CATALUNYA)

(Referència: 7380)


Alçada del campanar 26.21
Descripció Altitud: 665 metres.
Església romànica del 1178 molt modificada posteriorment en època neoclàssica quan es va ampliar. Consta d'una nau rectangular coberta amb una volta de canó apuntat els primers tres trams romànics i damunt sengles arcs torals apuntats; el primer dels trams, amb el cor, té mostres clares d'haver estat afegit en època moderna i avui es troba convertit en un atri separat de la resta de la nau per una mampara de vidre. Els murs tenen paraments romànics ben carreuats i amb cornisa sobre permòdols per damunt de la qual es veuen altres paraments de paredat de quan es va aixecar amb una nova volta. El portal lateral al migdia, romànic, ha estat convertit un gran finestral vidriat; té arc de mig punt amb guardapols motllurat d'escola lleidatana (segle XIII) i cornisa superior sobre mènsules. El frontis de carreus rogencs ben escairats té la portalada principal neoclàssica amb el portal en arc de mig punt flanquejat per pilastres toscanes adossades als muntants, un entaulament llis amb una modesta cornisa i, al damunt, una fornícula amb imatge; un petit òcul està situat a mitja alçada i una minsa cornisa angular fa de coronament.
La nau està dividida, pels seus estils, com queda indicat, en dues zones clarament diferents: la primera ja senyalada està seguida per un tram cobert amb una volta bufada i el presbiteri amb una volta ogival simple. El cor sobre l'atri descansa en un arc de mig punt i un altre de carpanell.
Dimensions: 29'00 x 7'00 x 9'15 metres respectivament de llargada amplada i l'alçada pel que fa a la meitat primera; la zona de la capçalera fa 9'96 metres d'alçada. El gruix del mur: un metre i mig.
Guarda unes pintures modernes a l'absis de Carme Benet.
Campanar neoclàssic auster. Ha estat bastit amb murs carreuats; té un primer cos de planta gairebé quadrada (4'90 x 4'85 m) i un de segon amb els caires aixamfranats i amb decoració abarrocada a base de volutes als angles en el canvi de planta; té una fina motllura un poc més amunt i la cel·la oberta amb finestrals d'arc de mig punt, un a cada cara alterna, amb una nova motllura a sobre. Està coronat per una cornisa motllurada destacada i una teulada més o menys en forma de cúpula. Una escala ampla de graons de pedra i sense barana arriba al cor; segueix més estreta d'obra, sobre voltes, arrapada als murs i amb un ull central fins arribar a la cel·la per un últim tram a base d'una escala de mà de ferro; s'hi entra per una trapa tancada per una placa metàl·lica. Està coberta per una volta semiesfèrica. Hi pengen tres campanes.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle amb el frontis.
Alçada: 26'21 metres.
Esveltesa: 5,3
Protecció Sense protecció
Campanes Dues campanes: la menor de HERMANOS PORTILLA, amb jou de ferro, palanca per ventar-la, cadena al batall per als tocs manuals i electromall. La campana grossa, amb jou de fusta, sembla esquerdada, sense batall, li falta un bon mos en el llavi.
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (10-05-2002)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (06-06-2003)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (15-07-2011)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  GINÉ ALSINET, Pere; PIÑOL CERRO, IsidreLes campanes dels tocs. Anàlisi de les campanes de Les Garrigues2011
  19 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 03-11-2015

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Cel·la de campanesCampana petita (1)PORTILLA, HERMANOS (GAJANO)2000ca80194
  Cel·la de campanesCampana grossa (2)1850ca100379

 • EL VILOSELL: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 18-01-2021
  Convertir a PDF