Inventari de Campanes

Parròquia de L'Assumpció - EL SOLERÀS (CATALUNYA)

(Referència: 7378)

Alçada del campanar 29.7
Descripció Altitud: 381 metres.
Església neoclàssica. Consta de tres naus, la central coberta amb una volta de llunetes, les laterals amb voltes d'aresta; estan separades per robustos pilars quadrats amb decoració de capitells compostos que sostenen arcs formers de mig punt. Té un cor als peus de la nau. El frontis ha estat bastit amb carreus ben escairats de pedra marronosa; està dividit en tres sectors per quatre pilastres toscanes de poc relleu que ressegueixen el mur de dalt a baix, dues d'elles a les cantoneres; també una motllura horitzontal composta a la part alta el divideix en dues zones, partida al centre per deixar lloc a una gran arcada que sobresurt lleugerament del mur frontal. Té una portada amb un portal en arc de mig punt acanalat amb dovelles i brancals motllurats; està flanquejat per dues altes i fines columnes de capitell compost sobre pedestals que sostenen un entaulament i una fornícula amb imatge; poc més amunt hi ha un òcul motllurat i, al capdamunt, una cornisa motllurada angular. Té unes poques grades al davant del portal.
Guarda un retaule modern a l'altar major dedicat als patrons fet per Ramon Borràs de Lleida; és una rèplica del que va ser destruït el 1936.
Campanar neoclàssic coetani del temple. Té un primer alt cos de planta gairebé quadrada (4'60 x 4'90 m) amb un rellotge d'esfera a la seva part superior; un segon cos vuitavat acull la cel·la ornada amb una motllura al dessota i una altra a sobre dels finestrals en arc rebaixat; n'hi ha un a cada cara alterna; hi pengen campanes; els seus caires estan ressaltats lleugerament per unes pilastres fent angle. Està coronat per una cornisa motllurada, un tambor octagonal amb òculs a cada cara i una agulla piramidal de perfil còncau amb pinacle al cim i una llucana a la cara frontal. Els seus murs tenen paraments, com els del frontis, de carreus mitjans, ben escairats de pedra un pèl marronosa. Per l'interior hi puja una escala de pedra i amb barana de fusta que va de paret a paret fins accedir a la cel·la; té un replà a l'alçada del cor.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al sud-est del frontis encarat a migdia.
Alçada: 29'70 metres.
Esveltesa: 6
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-14051
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (03-06-2002)
 • Bibliografia

  (Es pot ordenar per qualvol dels camps)
  Autors de la documentacióTítolData
  EL SOLERÀS6é Festival de Repic de Campanes de les Garrigues2018
  GINÉ ALSINET, Pere; PIÑOL CERRO, IsidreLes campanes dels tocs. Anàlisi de les campanes de Les Garrigues2011
  1 Foto
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 03-11-2015


 • EL SOLERÀS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 31-10-2020
  Convertir a PDF