Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria de la Junquera - LA POBLA DE CÉRVOLES (CATALUNYA)

(Referència: 7375)


Alçada del campanar 22.33
Descripció Altitud: 663 metres.
Església barroca del segle XVIII; en la llinda del portal hi figura la data del 1725. Consta de tres naus separades per pilars rectangulars, la central està coberta amb una volta de llunetes sobre quatre arcs torals de mig punt que descansen en una imposta formada per una cornisa destacada i un entaulament clàssic que recorre tota la nau; amb correspondència amb els arcs torals, unes pilastres amb capitell toscà d'escàs relleu adossades als pilars baixen fins al terra. Un ampli transsepte té en el creuer damunt petxines i grans arcs de mig punt una alta cúpula semiesfèrica damunt nervis i d'un un breu tambor octagonal. El cor amb una balustrada de fusta descansa sobre un arc carpanell.
El frontis té una portalada amb un portal rectangular flanquejat per modestes pilastres toscanes sobre pedestals amb un entaulament llis i una senzilla cornisa; damunt, una fornícula amb imatge està envoltada d'elements decoratius barrocs com volutes i un petit frontó circular; un òcul motllurat i atrompetat es troba a mitja alçada i una cornisa angular ho corona. Dues motllures horitzontals divideixen el frontis en tres zones; en la inferior més ampla hi ha la portalada; en la central la rosassa, i en la superior, força escassa, el frontó. Els seus murs laterals tenen paraments de paredat amb carreus a les cantoneres i el del frontis carreus mitjans ben escairats de pedra rogenca; un sòcol sobresurt escassament format per carreus irregulars i matussers com si procedissin d'una antiga construcció.
Dimensions: 29'89 x 7'14 x 11'95 metres respectivament de llargada, amplada i alçada.
Guarda una imatge de la Mare de Déu de la Jonquera de fusta, reproducció (1945) de l'original romànica desapareguda el 1936, i unes pintures modernes del 2000 a l'absis de Víctor Pellarès de Lleida. Té un orgue barroc del 1752, en bones condicions reconegut com un bé històric nacional; es troba en una bella tribuna del mateix estil i temps damunt l'arc former del tram segon de l'ala dreta.
Campanar merament funcional coetani del temple; fou aixecat amb murs de carreus al frontis i de maçoneria als altres tres costats. Té planta quadrada (4'50 x 4'50 m). La cel·la queda oberta amb finestres d'arc de mig punt dovellat, una a cada cara. Està coronat per una cornisa i una teulada a quatre vents amb un petit pinacle al cim; té un rellotge del 1780. Per l'interior hi puja una escala ampla de pedra amb barana d'obra fins a l'alçada del cor; des d'allí es transforma en una de cargol d'obra per l'interior d'un cos prismàtic fins arribar a la cel·la; hi pengen dues campanes, una d'elles petita i en forma de mig ou; l'estança queda coberta per un sostre pla.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al sud-oest del frontis orientat a migjorn.
Alçada: 22'33 metres.
Esveltesa: 5
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-14038
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (10-05-2002)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (06-06-2003)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (15-07-2011)
 • Bibliografia

  (Es pot ordenar per qualvol dels camps)
  AutorsTítolData
  GINÉ ALSINET, Pere; PIÑOL CERRO, IsidreLes campanes dels tocs. Anàlisi de les campanes de Les Garrigues2011
  9 Fotos
  Fitxes de totes les campanes
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 03-11-2015

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Cel·la de campanesObús (1)1936ca3516
  Cel·la de campanesCampana (2)1600ca80194

 • LA POBLA DE CÉRVOLES: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 23-09-2020
  Convertir a PDF