Inventari de Campanes

Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - CASTELLDANS (CATALUNYA)

(Referència: 7365)


Alçada del campanar 21.71
Descripció Altitud: 353 metres.
Església del Renaixement tardà aixecada el 1679. Consta d'una nau de tres trams coberts amb voltes bufades que descansen en arcs torals de mig punt i d'una imposta que recorre tota la base de la volta; unes pilastres baixen al terra des dels arcs torals; acompanyen la nau unes capelles laterals de voltes bufades obertes en arcs de mig punt; el tram més proper a l'absis rectangular és el transsepte que està coronat en el creuer per una cúpula dins d'un cimbori quadrat; aquest transsepte és obra de finals del segle XIX (1885-86), és més ample que els altres trams i no sobresurt. El frontis auster té un portal rectangular amb un entaulament decorat amb tres pinacles adossats al murs; està coronat per un frontó triangular amb un òcul al seu centre; unes grades frontals tenen un accés lateral. Els seus murs són de pedra carreuada marronosa a excepció dels del cimbori que són de paredat.
Guarda una imatge gòtica de la Mare de Déu de pedra policromada obra de Guillem Seguer de Montblanc; és del segle XIV, fa una alçada de 157 cm i la representa de peu dret amb el Nen damunt el braç esquerre.
Campanar auster coetani del temple. Té un primer cos de planta quadrada (4'50 x 4'50 m); el segon té els caires aixamfranats i en ell s'hi ubica la cel·la oberta amb finestres d'arc de mig punt dovellades, una a cada costat; hi pengen dues campanes del 1961, Assumpta de 390 quilos i Columba de 218; la Montserrat de 120 quilos és del 1954 i, recentment en el 2002 se n'hi ha posat una de petita, la Josepa de 60 quilos. Està coronat per una cornisa i un terrat amb balustrada i pinacles de bola als angles. Els seus murs són de carreus ben escairats amb tres motllures a diversos nivells. L'esfera d'un rellotge es troba sota mateix de la cel·la a la cara frontal. Per pujar per l'interior hi ha una escala sobre voltes, arrapada a la paret, amb graons d'obra i un marge de fusta.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al nord-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 21'71 metres.
Esveltesa: 4,8
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-13921
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (03-06-2002)
 • Bibliografia

  (Es pot ordenar per qualvol dels camps)
  Autors de la documentacióTítolData
  GINÉ ALSINET, Pere; PIÑOL CERRO, IsidreLes campanes dels tocs. Anàlisi de les campanes de Les Garrigues2011
  3 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 03-11-2015


 • CASTELLDANS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 26-10-2020
  Convertir a PDF