Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Jaume - ARBECA (CATALUNYA)

(Referència: 7361)


Alçada del campanar 19.55
Descripció Altitud: 332 metres.
Església barroca aixecada entre el 1683 i el 1686, restaurada el 1986. Consta d'una nau rectangular i transsepte; l'interior és d'una austeritat neoclàssica; les dues naus estan cobertes amb voltes de llunetes damunt arcs torals de mig punt; la principal té quatre trams, un d'ells amb el cor, un altre és el transsepte; en el creuer s'hi troba una cúpula bufada de poca alçària. El frontis té un portal amb un arc rebaixat i marc acanalat; unes pilastres toscanes es troben adossades als muntants; sostenen un entaulament, un frontó circular truncat i una fornícula amb imatge; més amunt hi ha oberta una rosassa i, per coronament, té un frontó triangular que inclou un rellotge d'esfera; sobre d'ell s'hi troben dues espadanyes d'un ull, una al cim i l'altra sobre l'ala esquerra. Una gran escalinata, de mitjans del segle XVIII, amb grades laterals i una llarga balustrada central dóna accés a la portada que es troba a un nivell més alt que els carrers i la placeta que circumden l'edifici; els murs són de carreus mitjans ben escairats al frontis, de maçoneria amb carreus a les cantoneres a les façanes laterals, tots de pedra de color groguenc procedent de les pedreres del terme municipal.
Dimensions: la superfície del temple té 1300 metres quadrats; la nau fa 40'00 x 10'80 x 16'00 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; des del fons de les capelles laterals té una amplada de 20 metres; la cúpula arriba als 17 metres i el transsepte en fa 42'00 x 10'50 x 16'00; en l'extrem del seu braç de tramuntana s'hi troba un cambril.
Guarda un retaule del 1962 a l'altar major amb pintures i escultures de l'artista Jaume Perelló; en una capella lateral, entrant a l'esquerra, hi ha les restes mutilades d'un altar del 1516 de Francisco Montehermoso, escultor de Burgos que treballava per la contrada; hi queden quatre imatges sedents de les Maries davant d'un Crist jacent de 1'80 metres de llargada avui (2006) desfet en uns quants trossos.
Campanar merament funcional acabat el 1888. Té planta quadrada (6'60 x 6'60 m) amb una cel·la oberta en finestrals d'arc de mig punt sobre senzilles impostes; fan 4 metres d'alçada i 1'50 d'amplada a tres costats i d'un metre d'amplada al sud; el coronament el forma una cornisa motllurada, un terrat amb barana de carreus i pilars als angles decorats amb pinacles rematats per un pom de fulles d'acant; els pilars fan 0'60 metres de costat per 1'20 d'alt i els pinacles 0'30 metres d'alt. En la seva part baixa és del segle XIV o XV quan formava part de l'antiga església de Santa Llúcia destruïda durant la guerra dels Segadors (1640). El 1888 es va completar amb el cos que acull les campanes i que té uns murs de carreus, com el gòtic, però amb un parament més ben acabat i amb els blocs ben escairats. Interiorment té una escala de cargol de 50 graons de pedra picada.
Situació: adossat a l'angle esquerre format pel transsepte i la nau, tocant a la capçalera de l'església, en un punt que es troba a un nivell 10 metres més elevat que el terra de l'església.
Alçada: 19'55 metres des del nivell posterior del temple.
Esveltesa: 3
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-13840
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (06-07-2002)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (30-03-2006)
 • Bibliografia

  (Es pot ordenar per qualvol dels camps)
  Autors de la documentacióTítolData
  GINÉ ALSINET, Pere; PIÑOL CERRO, IsidreLes campanes dels tocs. Anàlisi de les campanes de Les Garrigues2011
  5 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 02-11-2015


 • ARBECA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 29-10-2020
  Convertir a PDF