Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Joan Baptista - VALLCLARA (CATALUNYA)

(Referència: 7350)


Alçada del campanar 32.19
Descripció Altitud: 630 metres.
Església barroca construïda entre el 1660 i el 1760. Consta d'una nau de quatre trams (un d'ells és el transsepte) coberta amb una volta de llunetes sobre quatre arcs torals de mig punt que descansen en una imposta clàssica i pilastres jòniques; la capçalera és recta; dos passadissos laterals entre capelles coberts per voltes d'aresta estan separats de la nau per arcs formers de mig punt damunt pilars. Té un altar major neoclàssic amb medallons al·lusius a la vida del patró així com en els murs del presbiteri, a dreta i esquerra, en baix relleu i de grans dimensions. El cor situat com és usual als peus del temple descansa en un arc carpanell i en una volta de llunetes rebaixada. En el creuer la volta es transforma en una cúpula bufada baixa damunt quatre grans arcades de mig punt.
El frontis de carreus ben escairats en pedra carreuada de color groc daurat té un portal rectangular amb el marc motllurat flanquejat per pilastres jòniques, un entaulament amb l'arquitrau igualment jònic i cornisa; al damunt hi ha una fornícula sense imatge amb un petit frontó triangular, un òcul motllurat a la part superior i, per coronament, un gran frontó triangular amb un petit òcul al centre del timpà.
Dimensions: 27'50 x 6'98 x 11'97 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa 15'19 metres; la cúpula bufada arriba als 13'51 i el transsepte en fa 15'19 x 7'21 x 12'00.
Guarda una bonica pica beneitera decorada amb uns rostres primitius, unes bandes i dos frisos d'arquets cecs horitzontals; es troba al damunt d'un peu cilíndric dividit en dos cossos per sengles motllures i una data (1800) gravada als baixos. A la mateixa capella baptismal el 2012 s'hi ha instal·lat una pintura (3'50 x 3'25 n) sobre fusta de l'artista local Juli Sales sobre el Baptisme de Jesús.
Campanar neoclàssic coetani de les darreres obres del temple. Té un primer alt cos de planta quadrada (4'75 x 4'75 m); al seu damunt s'aixeca un segon cos vuitavat on s'hi ubica la cel·la; està coronat per una cornisa motllurada i, a sobre, un tambor vuitavat d'escassa alçada i una torrella octagonal amb òculs a cada cara alterna i coronada per una segona cornisa motllurada i una cúpula de vuit sectors triangulars amb un pinacle de bola al cim. La cel·la està oberta amb quatre finestres d'arc de mig punt amb bordó i una fina imposta, una a cada cara alterna; té una fina motllura a la seva base i una altra sota cornisa; hi pengen campanes. Un rellotge d'esfera es troba sota els finestrals. Els seus murs són de carreus ben escairats de pedra d'un to daurat.
Una escala ampla amb graons de pedra i barana d'obra amb un ull central arriba fins a l'alçada del cor; des d'allí i més estreta és de maons amb marge de fusta, sobre voltes catalanes, arrapada als murs i amb un ull central en part tancat per envans; s'entra a la cel·la per una trapa.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al sud-oest del frontis encarat a migdia.
Alçada: 32'19 metres.
Esveltesa: 6,7
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-13155
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (23-08-2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (25-04-2007)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (15-07-2011)
 • 8 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 01-11-2015


 • VALLCLARA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 28-09-2020
  Convertir a PDF