Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria de Sarral - SARRAL (CATALUNYA)

(Referència: 7347)


Alçada del campanar 40.68
Descripció Altitud: 400 metres.
Església neoclàssica edificada durant llargues etapes; fou iniciada al 1700 per la capçalera; es prosseguí amb les capelles laterals i es va completar entre el 1748 i el 1755; en quedar danyada per un incendi el 1801, es reconstruí amb l'afegitó d'un transsepte i una cúpula al creuer; fins el 1807 no s'acabaren les obres. La guerra civil del 36 la va destruir novament en part i es va refer després del 1939; les obres no s'acabaren fins el 1954 a excepció del campanar que es veié finalitzat el 1957.
Consta d'una nau de cinc trams coberta amb una volta de llunetes sobre quatre arcs torals de mig punt; en un dels trams hi ha el cor i altres dos són transseptes, el primer d'ells, més estret que l'altre, amb cúpules als seus extrems; de fet el constitueixen dues capelles fondes; el segon, més proper a l'absis, té capçaleres poligonals de cinc costats i, al creuer, una cúpula semiesfèrica de llunetes sobre petxines amb relleus figuratius policromats. Els murs de la fàbrica són de maçoneria, però el del frontis i els del campanar són carreuats; les pilastres interiors, els nervis de les capelles laterals i els arcs formers són tots de pedra carreuada grisa.
Al frontis hi ha una portalada barroca; el portal en arc de mig punt està flanquejat per dues columnes troncocòniques per banda de capitell compost amb la base decorada amb palmetes; són exemptes i descansen en pedestals adossats al mur; unes fornícules situades entre les columnes no tenen imatges; al damunt hi ha un entaulament truncat com si fos un segon capitell i el frontó sinuós amb al timpà intercalat on s'hi troba una imatge moderna en pedra blanca de Maria Assumpta; una fornícula buida amb rics ornaments barrocs en relleu al seu entorn està situada més amunt, una rosassa motllurada es troba a mitja alçada i queda coronat per una cornisa convexa al centre i còncava als laterals; uns pinacles es troben als seus extrems i al cim. Un cancell vidriat de 5'20 metres de fondària és, de fet, com un atri.
Dimensions: 40'84 x 12'18 x 17'18 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; la llargada inclou la fondària de l'atri; l'amplada total des del fons de les capelles laterals en fa 18'66, i el transsepte 32'70 x 10'10 x 17'18; l'altre transsepte o capelles fondes fa 36'70 de llargada per 4'16 d'amplada; la cúpula del creuer arriba als 23'52 metres.
Guarda encastat al mur lateral dret per l'exterior, sobre un finestral baix, l'antic timpà romànic (finals del segle XIII) decorat amb alts relleus que representen la Mare de Déu asseguda amb el Nen a la falda i les dues figures de sant Joan i un profeta, totes elles aixoplugades en sengles arcades apuntades. Una pica baptismal segurament barroca de boca quadrada i motllurada amb una base esfèrica decorada per fulles arrodonides, tres a cada costat, descansa en un peu tornejat de poca alçada.
Campanar neoclàssic restaurat modernament sense retornar-li l'antiga cúpula que el cobria destruïda en la guerra civil del 36. El seu primer alt cos té planta quadrada (6'52 x 6'52 m); un de segon és vuitavat dividit en dos pisos per una motllura; en el primer hi ha esferes de rellotge a cada cara alterna; el segon correspon a la cel·la que està oberta amb vuit finestres d'arc de mig punt, una a cada cara; hi penja alguna campana. Està coronat per una motllura, una cornisa i un terrat de barana d'obra amb boles als angles. Els seus murs són de carreus ben escairats. L'escala interior segueix el model català sobre voltes i arrapada als murs amb barana d'obra i arriba fins a la cel·la; d'aquest punt fins al terrat l'escala és de cargol metàl·lica avui en no massa bon estat.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al sud-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 40'68 metres.
Esveltesa: 6,2
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-13105
Autor
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (31-08-2001)
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (26-10-2002)
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (25-04-2007)
  • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    FUNDICIÓN DE SALVADOR MANCLÚSGran fundición de campanas Salvador Manclús1970
    10 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa CIURANA I ABELLÍ, Blai
    Actualització 26-06-2023

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Cel·la de campanesSant Cosme i Sant Damià1939
    Cel·la de campanesDamiana, Florentina i Joana1948
    Cel·la de campanesSalvadora1948
    Cel·la de campanesMaria, Isidra i MontserratMANCLÚS, SALVADOR1957
    Cel·la de campanesVicenta, Antònia, Maria Rosa i Maria TeresaMANCLÚS, SALVADOR1957
    Cel·la de campanesFructuosaBARBERÍ2008100550

  • Fitxa reduïda (PDF)
  • SARRAL: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 25-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 97 Visitants: 96 Usuaris: 1 - alepuz