Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Magí de Brufaganya - PONTILS (CATALUNYA)

(Referència: 7344)


Alçada del campanar 17.19
Descripció Altitud: 742 metres.
Església neoclàssica aixecada entre el 1716 i el 1776. Consta d'una nau de quatre trams, un d'ells és el transsepte, coberta amb una volta de llunetes sobre tres arcs torals de mig punt i capçada per un absis rectangular de dos trams; en el creuer s'aixeca un cimbori quadrat amb teulada a quatre vessants en el que s'hi aixopluga una cúpula sobre petxines damunt quatre arcs de mig punt. Els seus murs tenen paraments de carreus matussers i de paredat recoberts d'un arrebossat en mal estat; per l'interior estan arrebossats i pintats de blanc amb panys on s'aprecien humitats; una cornisa classicitzant recorre tota la nau per sota de la volta i, a cada tram, amb correspondència amb els arcs torals, una pilastra d'escàs relleu ressalta dels murs. El frontis té un portal en arc de mig punt i un marc estret lleugerament destacat, una rosassa a mitja alçada i una cornisa angular amb una creu de pedra al cim. A la dovella clau del portal hi figura la data de 1882.
Dimensions: 30'16 x 7'59 x 10'25 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa 13'10 metres; la cúpula arriba als 12 metres d'alçada i el transsepte, que no sobresurt pels laterals, en mesura 12'85 x 7'60 x 10'16 .
Arquitecte: Fèlix Borràs, mestre de cases de Brufaganya.
Guarda un retaule renaixentista a l'altar major amb un escàs cambril avui (2007) encara no ben acabat de restaurar.
Campanars bessons neoclàssics coetanis del temple. Tenen planta rectangular (3'93 x 5'42 m) i estan coronats per una cornisa motllurada i un terrat amb balustrada. El campanar de la banda de migdia té finestres d'arc de mig punt, dues a migjorn i una a llevant; el de la banda de tramuntana només una sola finestra a llevant, totes elles amb bordó damunt mènsules; les cel·les tenen motllures al dessota i al damunt; els seus murs, igual que els de la resta de l'edifici, són de paredat amb un arrebossat en mal estat i pintats d'un color marronós. L'escala interior que puja pel campanar que fa aquest ús, el de la banda esquerra, és la típica escala catalana arrapada als murs sobre voltes.
Situació: damunt les ales del temple fent angle als dos extrems del frontis orientat a llevant.
Alçada: 17'19 metres.
Esveltesa: 3,1
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-12978
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (14-04-2004)
 • 4 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 01-11-2015


 • PONTILS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 27-09-2020
  Convertir a PDF