Inventari de Campanes

Església nova de Sant Miquel - L'ESPLUGA DE FRANCOLÍ (CATALUNYA)

(Referència: 7329)


Alçada del campanar 41.91
Descripció Altitud: 414 metres.
Església neoclàssica aixecada entre el 1871 i el 1888. Consta de tres naus; la central està coberta amb una volta de llunetes sobre arcs torals de mig punt; té sis trams, un d'ells amb el cor i un altre és el transsepte; el presbiteri recte té una fondària de tres trams curts, un d'ells forma com un segon transsepte; les naus laterals, gairebé uns passadissos, estan cobertes per voltes d'aresta i separades de la central per pilars rectangulars amb pilastres adossades; damunt dels pilars descansen els arcs formers de mig punt. El cor amb balustrada de fusta reposa damunt un arc carpanell que es recolza en pilastres i sobre una volta d'aresta rebaixada.
Els seus murs són de carreus aprofitats de l'antic castell del lloc. El frontis està dividit per pilastres d'escàs relleu en tres zones que es corresponen amb els àmbits de l'interior. El portal rectangular està ornat amb pilastres adossades als muntants i amb un ràfec al damunt. Una motllura composta horitzontal recorre tota la façana a mitja alçada i la divideix en dues zones; unes finestres cegues rectangulars estan ubicades als laterals en la zona inferior i altres més petites i obertes es troben en la superior. El coronament presenta una cornisa motllurada i, al centre, un frontó triangular. Dues torres s'aixequen als extrems de la façana, la de l'esquerra es troba inacabada; només arriba fins a l'alçada del mur frontal; la de la dreta és l'alt campanar del temple.
Dimensions: 53'23 x 11'42 x 18'62 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total de les tres naus fa 21'53 metres, la cúpula arriba als 26'48 metres i el transsepte en fa 21'53 x 10'30 x 18'69.
Guarda pintures del s. XX al presbiteri de Llucià Navarro i escultures de Fèlix Fener.
Campanar neoclàssic coetani del temple. Té un primer alt cos de planta gairebé quadrada (6'78 x 6'90 m); un de segon vuitavat té unes poc destacades pilastres als caires, una cornisa molt marcada motllurada i una torrella amb vuit finestres d'arc de mig punt de diferent alçada alternant-se; també alternen els costats rectes amb els que fan una curvatura còncava. Està coronat per una cornisa i un terrat amb una estructura metàl·lica al cim. Té un rellotge d'esfera sota cornisa. Per l'interior hi puja una escala del tipus català sobre voltes, arrapada als murs i amb un ampli ull central; a uns quants metres, set o vuit, abans d'arribar a la cel·la, es transforma en escala de cargol d'obra.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al nord-est del frontis encarat a llevant.
Alçada: 41'91 metres.
Esveltesa: 6
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-12690
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (03-08-2002)
 • Enregistrament campana (Es pot ordenar per qualvol dels camps)

  PersonaEnregistrament campanaDataDuració
  RIFERL'Espluga recupera el so de les campanes després de dues setmanes en silenci per una avaria 27-04-201817:49
  5 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 31-10-2015


 • L'ESPLUGA DE FRANCOLÍ: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, inscripcions, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 08-07-2020
  Convertir a PDF