Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria Magdalena - BLANCAFORT (CATALUNYA)

(Referència: 7297)


Alçada del campanar 38.58
Descripció Altitud: 428 metres.
Església neoclàssica aixecada entre el 1793 i el 1804. Consta d'una nau de quatre trams, un d'ells amb el cor, coberta amb una volta de llunetes sobre quatre arcs torals de mig punt que descansen en una imposta clàssica que recorre tots els murs i amb pilastres de capitell compost sobre pedestals de pedra picada; l'acompanyen capelles laterals entre contraforts; té la capçalera recta que inclou el presbiteri cobert per una volta de cinc sectors sobre nervis damunt raconeres. El cor amb una balustrada de fusta descansa sobre un arc carpanell i una volta de llunetes.
El frontis té a banda i banda zones emmarcades per pilastres que inclouen plafons poligonals; unes motllures compostes, gairebé cornises, a mitja alçada divideixen aquestes dues zones en dos sectors, un a la part baixa i l'altre, menys alt, sota el frontó que corona la façana; les pilastres estan coronades per senzills capitells toscans. El frontó triangular del capdamunt té un pinacle al cim i un petit òcul al centre del timpà. La portalada barroca té un portal en arc de mig punt amb el marc acanalat a l'intradós; està flanquejat per doble columnata exempta de capitells corintis sobre pedestals adossats al mur; sostenen un entaulament coronat amb pinacles; una fornícula amb imatge es troba al seu damunt i un òcul motllurat a mitja alçada ornat amb garlandes al seu entorn. Per l'exterior el frontis mostra paraments de carreus ben escairats i alineats de pedra local de to groguenc; els murs laterals de pedra vista estan aixecats amb tècnica de maçoneria i amb carreus a cantoners.
Dimensions: 35'20 x 12'43 x 17'87 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles fa 17'07 metres.
Guarda una bella antiga pica beneitera poligonal de boca circular; té baixos relleus a cada cara amb elements de tipus heràldic; descansa en un pilar modern poligonal. Una trona de pedra blanca, de perímetre poligonal també, té bells relleus heràldics a cada costat; descansa en una base de formes arrodonides i piramidals damunt una bella mènsula.
Campanar neoclàssic coetani del temple. Té un primer alt cos de planta pràcticament quadrada (6'75 x 6'70 m) i un de segon vuitavat que sobresurt per damunt del nivell de la teulada del temple. La cel·la té vuit finestres d'arc de mig punt, una a cada cara; hi pengen campanes; té motllures, una a l'arrencada dels arcs, a la seva base i al damunt sota la cornisa. Està coronat per una cornisa motllurada i una cúpula de vuit sectors esfèrics coberta de rajoles vermelles i amb un pinacle de bola al cim. Els seus murs són de carreus ben escairats de pedra de color groc daurat. L'escala interior d'acord amb el model català descansa damunt voltes i va de paret a paret tot deixant un ull central; té barana d'obra avui (2007) en no massa bon estat; arriba fins a la cel·la amb un tram final d'una escala de cargol de pedra picada.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al nord-est del frontis encarat a llevant.
Alçada: 38'58 metres.
Esveltesa: 5,7
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-12651
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (22-08-2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (25-04-2007)
 • 8 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 14-10-2015


 • BLANCAFORT: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 13-08-2020
  Convertir a PDF