Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Martí d'Urtx - FONTANALS DE CERDANYA (CATALUNYA)

(Referència: 7283)

Alçada del campanar 21.4
Descripció Altitud: 1180 metres.
Església romànica del segle XII modificada modernament. Consta d'una nau coberta amb una volta de canó i capçada per un absis semicircular allargat i bastit amb murs de parament de lloses; està acompanyada de capelles laterals obertes en arc de mig punt. Per l'interior mostra paraments de pedra grisenca de lloses i peces mig picades ben alineades. L'antic portal romànic ha estat aprofitat de l'antiga construcció i es troba als peus del campanar aixecat davant del frontis; el formen dues arquivoltes motllurades de mig punt amb elements figuratius de caps i flors en gran relleu i en pedra granítica grisa; estan recobertes per un guardapols modern de maó. Els murs del temple són de paredat de pedra fosca.
Dimensions: 18'20 x 5'00 x 8'50 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa 11 metres; la llargada inclou la fondària de l'atri situat sota el campanar.
Campanar modernista del 1897. Té planta rectangular (4'41 x 3'80 m). Està coronat per una cornisa angular damunt caps de biga en cada mur i per una agulla piramidal de pissarra negra amb les careneres clares. Els seus murs són de paredat de materials negrosos i tenen les cantoneres de maó rogenc; igualment ho tenen els marcs de finestres, la motllura a mitja alçada, una rosassa situada al seu dessota i la cornisa. La cel·la queda oberta amb una finestra d'arc de mig punt a cada cara; hi penja una campana.
Situació: adossat al centre del frontis orientat a ponent, aixecat al damunt de l'atri.
Alçada: 21'40 metres.
Esveltesa: 4,8
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-7705
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (23-09-2004)
 • 4 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 13-10-2015


 • FONTANALS DE CERDANYA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 21-04-2021
  Convertir a PDF