Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Esteve - PRULLANS (CATALUNYA)

(Referència: 7276)Alçada del campanar 20.48
Descripció Altitud: 1096 metres.
Església romànica del segle XII reconstruïda al XIV i restaurada cap el 1970. Té un absis semicircular romànic amb cornisa sobre un fris de denticles refets modernament dels que només se'n conserven uns pocs exemplars de l'obra original. Consta d'una nau coberta amb una volta apuntada acompanyada d'unes capelles laterals del segle XVI que aparenten un transsepte situat a la part central de la nau fet que pugui semblar que es tracta d'una església de planta de creu grega. Els murs romànics mostren paraments de carreus matussers, més polits i regulars a l'absis, grans en el basament i més petits des de l'ampit de les finestres en amunt; al frontis són irregulars i força ben alineats. En ell hi ha obert el portal actual del segle XIX en arc de mig punt dovellat i muntants de carreus ben escairats; a mitja alçada, una finestra de punt rodó es troba emmarcada amb carreus i dovelles de pedra blanca; una fina cornisa angular el corona. L'orientació de l'edifici fa que l'absis estigui encarat lleugerament al sud-est i el frontis al nord-oest, desviat del tradicional eix est-oest de les esglésies romàniques.
Dimensions: 15'00 x 5'20 x 6'00 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa 13'30 metres.
Campanar del segle XIX auster, endreçat i polit amb parets nues d'ornamentacions, merament funcional. Té planta gairebé quadrada (3'30 x 3'25 m) amb coronament de cornisa i una agulla piramidal que fa una marcada inflexió a la base; està recoberta de lloses de pissarra negra disposades en escata. La cel·la queda oberta amb quatre finestres d'arc de mig punt de maons, una a cada cara; hi pengen campanes; té una motllura al dessota; un rellotge d'esfera ocupa alguns arcs de les finestres. Els seus murs són de petits carreus amb molts panys de paredat i amb carreus a cantoneres; el primer cos es troba lleugerament atalussat. Una escala de fusta que avui dia (2008) es troba en força mal estat puja fins a la cel·la.
Situació: adossat al mur lateral de ponent, proper al frontis encarat més o menys a tramuntana.
Alçada: 20'48 metres.
Esveltesa: 6,2
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-7866
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (04-10-2004)
 • 3 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 13-10-2015


 • PRULLANS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 25-02-2021
  Convertir a PDF