Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Cecília - BOLVIR (CATALUNYA)

(Referència: 7264)

Alçada del campanar 29.27
Descripció Altitud: 1145 metres.
Església romànica dels segles XII i XIII. Consta d'una nau i un fals transsepte format per capelles laterals obertes tardanament; està coberta per una volta de canó apuntat damunt una imposta que recorre la seva base en tota la nau i capçada per un absis semicircular amb una motllura damunt mènsules esculpides amb caparrons i un fris de denticles sota cornisa; el seu mur presenta un parament de carreus grans, irregulars, ben escairats i disposats en filades uniformes; els murs laterals són de carreus mitjans, irregulars i matussers en una banda i en l'altra de carreus petits i grossers. El portal obert al mur de migdia està situat en un cos rectangular que sobresurt i amb grades al davant; el formen cinc arquivoltes d'arc de mig punt sobre dues columnes per banda alternades amb antes; aquest cos està coronat per un fris de dents de serra sota un ràfec; presenta un parament de grans carreus irregulars de pedra blanca escairats de manera descurada.
Dimensions: 22'70 x 5'90 x 8'00 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals que formen un fals transsepte arriba als 12'50 metres.
Guarda un retaule gòtic del segle XV dedicat a la Mare de Déu de l'Esperança.
Campanar del segle XIV ben endreçat, sense estil definit, retocat i completat en etapes posteriors, segurament cap al segle XVII segons la data del 1680 que hi té gravada. La seva planta és pràcticament quadrada (5'90 x 5'85 m); està dividit en tres cossos per dues fines motllures, i coronat per una minsa cornisa amb gàrgoles als angles i una agulla piramidal amb una llucana a la banda sud. La cel·la queda oberta amb dues finestres d'arc de mig punt al costat de migdia i una a cadascuna de les altres cares; hi pengen campanes. Els seus murs són de carreus mitjans de pedra groguenca matussers i força ben alineats. Per dins hi puja una escala de pedra sobre voltes i arrapada a les parets.
Situació: adossat al mur de ponent en l'angle nord-oest del temple.
Alçada: 29'27 metres.
Esveltesa: 5
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-7666
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (02-11-2001)
 • 1 Foto
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 11-10-2015


 • BOLVIR: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 02-04-2020
  Convertir a PDF