Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria i Sant Jaume de Bellver - BELLVER DE CERDANYA (CATALUNYA)

(Referència: 7263)


Alçada del campanar 24.19
Descripció Altitud: 1100 metres.
Església del segle XIII ampliada i modificada en gòtic tardà i refeta cap el 1769. Consta d'una nau coberta d'un teginat de fusta, restaurat recentment, de doble vessant, sobre arcs diafragma de mig punt que descansen en pilastres de carreus granítics; està capçada amb un absis semicircular precedit per un arc presbiteral apuntat. Té un cor sobre el cancell. Els seus murs interiors són de maçoneria amb carreus a cantoneres; els exteriors mostren paraments de paredat en totes les façanes. El frontis té un portal dovellat en arc apuntat amb un marc de pedra rogenca, una rosassa a mitja alçada i una cornisa angular motllurada i amb mènsules esglaonades al dessota.
Dimensions: 22'56 x 10'31 x 9'60 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; el cancell queda inclòs en la dimensió de la llargada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals és de 22'56 metres.
Guarda una imatge de la Mare de Déu del Roser del segle XVIII i una pica baptismal decorada amb baixos relleus que porta la data del 1760.
Campanar merament funcional aixecat el 1769. Té planta gairebé quadrada (4'65 x 4'55 m). El seu alt cos prismàtic està coronat per una minsa cornisa i, al seu damunt, per una torrella de planta quadrada acabada en una agulla piramidal amb inflexió a la base; està coberta de peces vidriades marró fosc amb els careners destacats de to clar. Un rellotge d'esfera es troba situat a la base de la cel·la en la qual s'hi obren finestres d'arc de mig punt, una a cada cara, amb marcs dovellats i carreuats; hi pengen campanes; igualment a la torrella hi ha obertures de punt rodó a cada costat. Els murs de la torre són de maçoneria amb carreus a cantoneres; els de la torrella estan arrebossats i emblanquinats; unes senzilles motllures a sota la cel·la i a mitja alçada moderen la verticalitat de les seves parets. Una escala de pedra arriba fins al cor i després, dins del cloquer, fins a la cel·la és de fusta, arrapada als murs i amb un ull central.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al sud-est del frontis encarat a migdia.
Alçada: 24'19 metres.
Esveltesa: 5,2
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-7598
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (04-10-2004)
 • 4 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 11-10-2015


 • BELLVER DE CERDANYA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 08-04-2020
  Convertir a PDF