Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Joan Baptista - VILADA (CATALUNYA)

(Referència: 7251)


Alçada del campanar 33.5
Descripció Altitud: 757 metres.
Església romànica del segle XII de la que avui només en queden restes visibles al mur de ponent; fou totalment modificada al segle XVII i molt ben reconstruïda després del 1939. Consta d'una nau de quatre trams, un d'ells és el transsepte, coberta per voltes de llunetes damunt quatre arcs torals de mig punt; en la seva base hi recorre una imposta motllurada; en baixen pilastres toscanes que es corresponen amb els arcs. El presbiteri és semicircular dividit per semi-columnes en cinc zones; queda prolongat per un tram estret cobert amb una volta de llunetes. Tot l'interior està pintat en un to crema clar menys els arcs torals i les cantoneres de les pilastres que ho són en un to gris clar. La volta queda oberta a cada banda per grans òculs que proporcionen una gran lluminositat a l'interior. Té un digne cancell de fusta amb un vidriat.
Els seus murs de pedra vista són de maçoneria amb visibles mostres del morter de calç que uneixen les seves peces. El frontis, amb pilastres de carreus a les cantoneres que recorren el mur de dalt a baix, té un portal d'arc de mig punt enfondit dins d'una arcada major dovellada; hi figura la data del 1865; a mitja alçada s'hi troba una rosassa motllurada i calada, més amunt una motllura horitzontal composta i, per coronament, una cornisa angular amb decoració de fileres de teules sobreposades i unes finestretes geminades al centre del timpà.
Dimensions: 25'50 x 9'50 x 12'45 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total comptada des del fons de les capelles laterals fa 13'50 metres.
Guarda una talla policromada barroca de la Mare de Déu del Roser de dimensions més aviat petites sobre un pedestal davant mateix de l'altar major.
Campanar coetani del temple del segle XVII merament funcional. Té un primer alt cos de planta quadrada (5'35 x 5'35 m) amb lesenes cantoneres i un de segon octagonal amb rellotge d'esfera; per l'interior té estructura cilíndrica i una escala de cargol de pedra arrapada als murs arriba fins a la cel·la tot deixant un ample ull central. La cel·la queda oberta per quatre finestres d'arc de mig punt emmarcades de petits carreus i dovelles, una a cada costat altern. Els seus murs són de paredat de llosa amb carreus als caires, tot en peces marronoses; està coronat per una cornisa destacada i una teulada piramidal vuitavada baixa. Diverses finestres en arc de mig punt estan obertes en diversos nivells en la cara sud.
Situació: mig incorporat a l'ala esquerra del temple, a migjorn, proper a la capçalera orientada a ponent.
Alçada: 33'50 metres.
Esveltesa: 6,2
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-3722
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (19-09-2008)
 • 10 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 07-10-2015


 • VILADA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 30-09-2020
  Convertir a PDF