Inventari de Campanes

Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - GÓSOL (CATALUNYA)

(Referència: 7222)

Alçada del campanar 28.87
Descripció Altitud: 1425 metres
Església aixecada el 1892. Consta d'una nau rectangular coberta amb una volta de llunetes. Té el frontis encarat a ponent amb el portal en arc de mig punt i marc dovellat i amb carreus ben picats i escairats en els muntants de pedra blanquinosa de to més clar que el parament del frontis; a mitja alçada hi queda oberta un gran rosassa amb el marc en relleu. Està bastida amb murs de carreus grossers, petits i ordenats en filades regulars al frontis; les seves cantoneres sobresurten en un modest relleu a manera de lesenes; són amples i tenen carreus irregulars i peces grans mig picades; es prolonguen fins al capdamunt del frontis sota mateix d'una minsa cornisa angular que ostenta una gran creu patent de pedra al cim. Els murs laterals són de maçoneria amb carreus de pedra blanca als caires.
Guarda un relleu que representa la Dormició de Maria a l'absis, obra de l'escultor Ricard Garriga de Badalona de cap el 2010.
Campanar merament funcional d'aspecte endreçat coetani del temple. Té planta quadrada (3'52 x 3'52 m) i està coronat per una minsa cornisa i una teulada piramidal. Hi ha un rellotge d'esfera sota cornisa a cada cara. La cel·la queda oberta amb finestres d'arc de mig punt, una a cada cara; hi penja una campaneta; es troba a mitja alçada del cos superior; aquest cos està separat de l'inferior per una senzilla motllura. Els seus murs són de maçoneria amb carreus a cantoneres de pedra d'un to rogenc; algunes petites finestres rectangulars es troben a diversos nivells; a part d'aquests elements, els murs mostren la seva nuesa una mica aclaparant donada l'alçada del campanar.
Situació: adossat en l'angle nord-est del mur de la capçalera encarada a llevant de la qual en sobresurt en gran part.
Alçada: 28'87 metres, mesura aproximada, donada la situació del campanar mig rodejat per construccions i propietats privades que no permeten de fer els càlculs amb la precisió volguda.
Esveltesa: 8,2
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-3368
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (27-08-2003)
 • SOBRINO, Josep (16-07-2013)
 • 8 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 03-10-2015


 • GÓSOL: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 18-06-2021
  Convertir a PDF