Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Joan Baptista - HORTA DE SANT JOAN (CATALUNYA)

(Referència: 7028)


Alçada del campanar 24.7
Descripció Altitud: 542 metres.
Església gòtica del segle XIV ampliada al segle XVII en estil renaixentista tardà que correspon al cor i a la façana principal. Consta d'una nau de tres trams, un d'ells amb el cor, coberta amb una volta de creueria i capçada per un absis poligonal de set costats amb els finestrals biforats amb cresteria i vidrieres de colors. El cor situat als peus es troba sobre un gran arc rebaixat i una volta de creueria estrellada. Els altars laterals estan oberts amb arcs de mig punt; uns robustos contraforts apuntalen els murs per l'exterior. Un portal lateral gòtic està format per tres arquivoltes en degradació apuntades sobre la llinda amb el timpà nu. El portal principal està obert al frontis en arc carpanell amb guardapols, una rosassa motllurada i atrompetada es troba a la part alta sota d'un ràfec horitzontal sobre mènsules; amb la fina cornisa angular fa tot l'efecte d'un frontó triangular; al damunt s'aixeca un campanar d'espadanya d'inspiració barroca. A banda i banda del frontis es drecen sengles robustos contraforts en posició obliqua. Els seus murs tenen paraments de carreus mitjans, ben escairats i disposats en filades uniformes de pedra groguenca tirant a daurat en tot l'edifici.
Dimensions: 31'36 x 11'00 x 16'62 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; des del fons de les capelles laterals, l'amplada total és 18'44 metres.
Campanar d'espadanya en un estil d'inspiració barroca. Consta de sis ulls, tres de grans en un primer nivell separats per una triple motllura horitzontal d'altres tres en un nivell superior una mica més petits que els anteriors amb el central de dimensions encara més reduïdes i situat lleugerament més enlaire; per coronament, hi figura una cornisa motllurada sinuosa i mixtilínia amb pinacles als extrems. Dues campanes mitjanes pengen de dos ulls del nivell inferior i una campaneta ho fa en un ull del superior. Els seus murs, com els de la resta de l'edifici, són de carreus mitjans, de pedra daurada i ben escairats.
Des del cor es pot pujar per una escala de pedra que surt, per una trapa, a la volta i a la teulada, darrere l'espadanya; en el mur posterior de l'espadanya hi ha una escala de gat, avui (2007) en no massa bon estat, i amb ella s'arriba als diversos nivells dels seus ulls.
Situació: aixecat damunt del mur del frontis orientat a ponent.
Alçada: 24'70 metres.
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-11766
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (24-11-2004)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (24-11-2007)
 • Bibliografia

  (Es pot ordenar per qualvol dels camps)
  AutorsTítolData
  ESCUDÉ i MONFORT, Jaume; VALÈNCIA i LEONARDO, EugeniCampanes i tocs propis a les esglésies parroquials de la Terra Alta1999
  4 Fotos
  Fitxes de totes les campanes
  Editor ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 17-04-2016

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  EspadanyaMònicaECAT2015
  EspadanyaAnna Maria (2)ECAT201580296
  EspadanyaBàrbara Immaculada (3)ECAT2015100579

 • HORTA DE SANT JOAN: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 24-09-2020
  Convertir a PDF