Inventari de Campanes

Ermita de la Mare de Déu de la Misericòrdia - MELIANA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 696)


Data de construcció 1906
Descripció A la façana principal trobem una espadanya d'una sola finestra, sense més elements ornamentals que unes motllures i una cornisa. Remata la mateixa una creu de ferro.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat anterior Abans de l'any 1999 la campana estava dotada amb truja de ferro de la foneria Manclús.
Estat actual Està en bon estat de conservació. La campana també es troba en bon estat de conservació, instal·lada amb truja de fusta a l'espadanya de l'ermita. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i té batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Campanes L'ermita té una campana, datada de l'any 1659 i amb una inscripció al·lusiva a la Mare de Déu. És d'autor anònim i un dels béns mobles més antics del municipi.
Tocs tradicionals de campanes La campana es tocava manualment des de l'interior de l'ermita per mitjà d'un cigonyal o altre accessori.
Tocs actuals de campanes La campana volteja de forma automàtica.
Intervencions Els primers pobladors de Meliana van edificar una ermita dedicada a la Mare de Déu de la Misericòrdia, que seria reconstruïda en diverses ocasions. Aquesta comptaria amb alguna espadanya, de la que queda com a testimoni la campana fosa en 1659. L'any 1906 l'ermita va ser reedificada, alçant sobre la seua façana l'actual espadanya de formes historicistes. En 1999 ha estat restaurada junt amb la resta de l'ermita, pintant-la amb els mateixos colors i restaurant la campaneta.
Autors de la fitxa de la torre
 • MARTÍN NOGUERA, F. Xavier (26-11-1998)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (18-04-2012)
 • 2 Fotos
  Fitxes de totes les campanes
  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 24-07-2018

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaAutorsAny fosaDiàmetrePes
  EspadanyaMaria (1)16593832

 • MELIANA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 05-08-2020
  Convertir a PDF