Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria - SANTA MARIA DE PALAUTORDERA (CATALUNYA)

(Referència: 69)

Alçada del campanar 33
Descripció Altitud: 200 metres.
Església del gòtic tardà aixecada entre el 1562 i el 1588. Consta d'una nau de quatre trams coberts per voltes de creueria sobre quatre arcs torals apuntats i capçada per un absis poligonal de set costats; està acompanyada de capelles laterals obertes per arcs apuntats i cobertes per voltes de creueria. El cor amb una bonica barana antiga de balustres de fusta ben conservada descansa en un arc i una volta de creueria rebaixats. Un cancell digne de fusta mostra senyals d'envelliment.
Els murs exteriors presenten avui (2000, quan s'han fet reformes) paraments arrebossats. El frontis té una portalada gòtica flamejant de pedra carreuada amb un portal rectangular emmarcat d'arquivoltes apuntades flanquejades per dos fins pinacles gòtics adossats al murs; el timpà format al damunt de la llinda està decorat amb un baix relleu i té una imatge de la patrona; una rosassa motllurada queda oberta al seu damunt i, sota la cornisa angular amb una creu de pedra, hi ha obertes tres petites finestres d'arc de mig punt, la central més alta; a les cantoneres del frontis en sobresurten dos contraforts motllurats que arriben fins a la cornisa. Uns finestrals oberts damunt les capelles laterals deixen ben il·luminat l'interior. L'absis, al seu interior, té adossades a mitja alçada tres imatges, la central és el Santcrist i les dues laterals són la Mare de Déu i el Sant Projecte, totes elles del 1966.
Dimensions: 29'65 x 9'03 x 14'31 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; des del fons de les capelles laterals en fa 16'09 d'amplada total.
Campanar de planta cilíndrica, amb un diàmetre, als baixos atalussats, de 6'20 metres, amb aspecte de torrassa militar, segurament antiga torre dels segles XI al XIII corresponent al palau que va donar nom a la població. Els baixos, oberts a la nau de l'església, corresponen a l'actual baptisteri; estan coberts per una volta semiesfèrica. El cos aixecat al capdamunt de la torre, hexagonal, és gòtic; està dividit en dos per una motllura; el superior fa de cel·la amb les finestres d'arc lleugerament apuntat, una a cada cara. El coronament, amb una minsa cornisa i uns merlets esglaonats, té una coberta sobre la qual s'aixeca una agulla piramidal de base quadrada. Els murs de la torre són de paredat i amb el morter de calç que ho cimenta força visible; el cos hexagonal és de petits carreus ben escairats. Les parets nues només mostren una petita obertura a mitja alçada.
Es puja per l'interior del campanar a partir del cor per una escala de cargol de fusta i ferro fins a la primera planta; després segueix una escala de fusta que va de paret a paret; avui (març 2009) està en molt mal estat i en procés de reparació.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al sud-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 33'00 metres.
Esveltesa: 5,3
Protecció L'immoble té una doble protecció: per a la torre-campanar i per a la parròquia.
Torre-campanar Bé Cultural d'Interès Nacional 1421-MH
Identificador: RI-51-0005707
Església parroquial Bé Inventariat
Identificador: IPA-29529
Autor
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-09-2000)
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (08-03-2009)
  • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    Parròquia de Santa Maria de PalautorderaParròquia de Santa Maria de Palautordera1997 ca
    6 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa CIURANA i ABELLÍ, Blai
    Actualització 29-12-2021

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Campana (1)
    Campana (2)BARBERÍ1950ca90422

  • Fitxa reduïda (PDF)
  • SANTA MARIA DE PALAUTORDERA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 75 Visitants: 74 Usuaris: 1 - servidor