Inventari de Campanes

Parròquia de Maria Auxiliadora (Salesians de Sarrià) - BARCELONA (CATALUNYA)

(Referència: 6825)


Alçada del campanar 37.38
Descripció Església neogòtica iniciada el 1894 i acabada el 1901. Consta de tres naus de set trams, un d'ells ocupat pel presbiteri; queden separades per esvelts pilars octagonals que sostenen set arcs formers apuntats; la nau central està coberta per un teginat sobre encavallades de fusta apuntades decorades amb calats; les laterals, per un sostre horitzontal sobre bigues; el presbiteri és recte (de fet no té mur de capçalera, unida com està aquesta església amb les dependències de l'escola dels salesians; només uns cortinatges i unes portes corredisses le'n separen) amb un cambril al damunt sobre una balconada. Els murs tan interiors com exteriors són de pedra carreuada, a mig picar per l'exterior només en un alt sòcol; a l'interior aquest resulta visible ja que la resta es troba arrebossat i pintat amb simulació de carreus.
El frontis situat al sud presenta una portalada d'arc de mig punt dovellada partida pel mig per un robust mainell que deixa dos portals d'arc rebaixat; el mainell és un robust pilar prolongat per una fina columna que sosté la imatge de Maria de peu dret amb el Nen als braços obra de l'escultor Venanci Vallmitjana (1828-1919); tot aquest portal queda englobat dins d'un alt gablet i dos pilars coronats per florons.
Dimensions: 28'90 x 7'00 x 15'87 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total de les tres naus fa 15'13 metres.
Arquitecte: Enric Sagnier i Villavecchia (1858-1931).
Campanar neogòtic del 1901. Té planta rectangular (6'32 x 6'88 m) i està coronat per un terrat amb barana de carreus de perfil mixtilini i, al damunt, una agulla octagonal aguda amb una creu metàl·lica al cim; el primer alt cos presenta els caires ressaltats a manera de lesenes cantoneres i a mitja alçada hi té una estança oberta al frontis per dos alts finestrals dobles amb els arcs calats i, a sobre d'ells, un rellotge d'esfera. La cel·la té finestres d'arc apuntat, tres als costats llargs i dues als curts; presenta una motllura composta a la seva base i els caires lleugerament destacats com el cos inferior i prolongats per damunt del terrat mitjançant sengles pinacles goticitzants amb unes petites creus al cim; tots els murs són de paraments de carreus mitjans de pedra grisa de Montjuïc ben escairats i disposats en filades uniformes.
A banda i banda del campanar s'aixequen unes torres octagonals que arriben fins a la base de l'estança superior de la torre central; estan capçades per una estança oberta amb finestres d'arc apuntat, una a cada cara, i coronades per un terrat amb baranes de merlets. La torre de la dreta del frontis és la que té campanes; es puja pel seu interior amb unes escales de cargol de pedra fins a prop de la cel·la; els últims graons són mig de ferro i fusta; des de la cel·la es pot accedir al capdamunt del la torre central.
Situació: damunt els peus del temple, en el centre del frontis encarat a migdia.
Alçada: 37'38 metres.
Esveltesa: 5,4
Protecció Sense protecció
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (06-04-2003)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (02-03-2007)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  TORT S. I., P. EugenioCon ocasión del "carrillón" que dentro de poco se instalará en la nueva torre del Ayuntamiento de Valencia1929
  7 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 05-06-2015


 • BARCELONA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 29-09-2022
  Convertir a PDF