Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Esteve - CERVELLÓ (CATALUNYA)

(Referència: 6781)

Alçada del campanar 21.3
Descripció Altitud: 122 metres.
Església aixecada entre el 1896 i el 1908 en estil modernista. Consta d'una nau coberta per un teginat damunt d'arcs diafragma; l'acompanyen dos passadissos laterals i està capçada per un absis poligonal; té un cor als peus. Està bastida amb murs de maçoneria i, en algun pany de la part superior del frontis, de maó vist. La portalada oberta al frontis té un portal rectangular; la llinda sobre mènsules deixa un timpà semicircular convertit en finestra vidriada; es troba al fons d'una arcada lleugerament apuntada que descansa en sengles robustes columnes damunt pedestals inflats. A banda i banda queden dos arcades més estretes i apuntades. El centre, damunt la portalada, està ocupat per una sèrie de finestres cegues apuntades; en un segon pis, al centre també, hi ha obertes altres finestres d'arc apuntat i uns òculs a banda i banda d'elles separades per robustes pilastres que descansen en treballades peanyes; està coronat per una cornisa angular que té un fris de rectangles en esglaó i una creu de pedra blanca al cim. Una torre prismàtica es troba a l'angle nord-est del frontis; està coberta per una teulada de dos vessants i la seva alçada i dimensions dels costats són força més reduïdes que les del campanar que es troba a l'altre angle del frontis.
Arquitectes: Antoni M. Gallissà i Soqué (1861-1903) i Josep Font i Gumà (1859-1922).
Campanar modernista coetani del temple. Té planta rectangular (5'20 x 3'80 m). Està bastit amb paraments de maçoneria de peces clares i carreus a cantoneres amb una franja, a mitja alçada, de finestres cegues rectangulars de maó. Té un sòcol de carreus grans de pedra clara a mig desbastar. Està coronat per una destacada cornisa i una teulada a quatre vents. La cel·la queda oberta amb quatre finestres d'arc de mig punt, una a cada cara; hi pengen campanes; estan flanquejades, cadascuna d'elles, per unes finestretes a un nivell lleugerament superior. Un rellotge d'esfera es troba sota la finestra frontal i unes petites finestretes, una sota rellotge i l'altra sota les finestres cegues, serveixen per il·luminar l'escala que puja per l'interior; els marcs de totes elles estan en petit relleu i tenen color rogenc.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al sud-est del frontis encarat a llevant, en posició lleugerament avançada.
Alçada: 21'30 metres.
Esveltesa: 4,1
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-18240
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-08-2000)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (2001)
 • 3 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 24-05-2015


 • CERVELLÓ: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 11-04-2021
  Convertir a PDF