Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria - ULLÀ (CATALUNYA)

(Referència: 6742)


Alçada del campanar 19.49
Descripció Altitud: 21 metres.
Església neoclàssica de finals del segle XVIII i acabada el 1804; té algun element romànic, vestigi d'un temple antic, que es troba a la part posterior de l'absis actual. Consta d'una planta de creu llatina amb una nau major de quatre trams, un d'ells amb el cor i un altre que és el transsepte; està coberta amb voltes de llunetes i té un absis rectangular; una cúpula sobre petxines al creuer que queda inclosa dins d'un cimbori quadrat amb teulada de doble vessant. El cor amb barana de balustres de fusta descansa en un arc carpanell i una volta d'aresta. El frontis té un portal d'arc rebaixat i pilastres de capitells jònics adossades als muntants, entaulament, fornícula sense imatge, rosassa amb motllures a mitja alçada i una cornisa motllurada de perfil convex al centre i còncau als extrems amb un pinacle al cim. El seu mur és carreus mitjans ben escairats de pedra del Montgrí disposats en filades regulars; a partir de mitja alçada presenten unes irregularitats i un colorit més clar que donen a entendre que és obra d'un moment posterior; tots els murs tenen paraments de carreus mitjans o grans escairats i alineats de pedra marronosa i, a les cantoneres, de pedra blanca; als laterals són grans, irregulars i matussers.
Dimensions: 30'00 x 8'65 x 13'70 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa 14'48 metres.
Arquitecte: canonge Bofill.
Guarda una bella imatge romànica al cambril del presbiteri de la Mare de Déu amb el Nen a la falda, talla policromada d'uns 67 cm. d'alçada segurament de principis del segle XII; se li dóna el nom de la Mare de Déu de la Fossa.
Campanar neoclàssic coetani del temple; es troba inacabat. Té planta quadrada (5'00 x 5'00 m) i està bastit amb murs de carreus matussers de pedra fosca amb cantoneres de carreus ben escairats de pedra clara; té una motllura sota els finestrals; es troben sense cobrir ja que els manca l'arc o la llinda; hi penja alguna campana i hi figura un rellotge d'esfera; de fet només sobresurt del cos del temple la part corresponent a la cel·la tot i que per les cares laterals resulta ben visible l'estructura prismàtica que es destaca del mur lateral de tramuntana.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al nord-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 19'49 metres.
Esveltesa: 4
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-7498
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (23-05-2003)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (03-06-2007)
 • 9 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 04-05-2015


 • ULLÀ: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 28-09-2020
  Convertir a PDF