Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Genís - TORROELLA DE MONTGRÍ (CATALUNYA)

(Referència: 6741)


Alçada del campanar 36.62
Descripció Altitud: 34 metres.
Església gòtica aixecada a finals del segle XIV a excepció del frontis, la sagristia i la capella fonda que són del XVIII. Consta d'una nau de cinc trams coberts amb voltes ogivals estrellades de fantasia damunt cinc arcs torals apuntats i capçada per un absis poligonal de cinc costats; cada tram té la clau de volta amb relleus; unes capelles gòtiques es troben a banda i banda entre els contraforts, fins i tot en les del fons de l'absis; els murs exteriors i interiors presenten paraments de carreus ben escairats de pedra del Montgrí. El cor als peus de la nau amb una balustrada de pedra descansa en un arc carpanell i una volta de creueria rebaixada.
La façana principal, a ponent, és barroca, del 1763, bastida amb murs de carreus ben escairats; té un portal rectangular amb pilastres de capitell imitació del compost adossades als muntants, un entaulament, un arc rebaixat tancant un timpà amb la figura en alt relleu d'un lleó per banda, una fornícula sense imatge flanquejada per pilastres i per un entaulament amb un nou frontó arquejat; una gran rosassa motllurada a mitja alçada i una nova fornícula buida sota d'una cornisa horitzontal motllurada; a banda i banda hi ha unes finestres rectangulars amb balcó sense barana. Un joc de gàrgoles figurades es troba sobre els alts i robustos contraforts a tot l'entorn del temple.
Té una capella lateral barroca, la del Santíssim o capella fonda, que consta d'un tram rectangular i una sala circular coberta amb una cúpula sobre petxines. Al centre del mur de migdia hi ha un altre portal també barroc de marc rectangular, cornisa, frontó circular i una petita fornícula amb imatge; hi figura la data de 1739.
Dimensions: 38'00 x 14'30 x 20'30 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; la seva nau única té una amplada tan considerable que és la més ampla de les esglésies gòtiques en la seva diòcesi després de la de la catedral de Girona.
Guarda en una capella lateral una pica baptismal, potser gòtico-renaixentista, de forma cilíndrica amb la base lleugerament troncocònica; en tota la superfície es marquen unes línies verticals amb un fris de ziga-zagues a mitja alçada; en la mateixa capella hi ha un petit retaule renaixentista.
Campanar barroc del 1753 inacabat. Té planta gairebé quadrada (6'57 x 6'35 m); en un segon cos octagonal s'hi ubica la cel·la que sobresurt del frontis per damunt d'una destacada motllura; presenta obertures a cada cara alterna, amb balustrada, i ofereix la particularitat que no està coberta ni tan sols els finestrals tenen arcs o llindes. A l'angle sud-est del frontis s'hi aixeca una torre de planta quadrada que passa uns pocs metres per damunt del frontis i que té una torrella hexagonal al seu damunt; pel seu interior hi ha una escala que permet accedir al damunt de les voltes.
Per accedir a la cel·la cal pujar per una escala de la torre de l'angle sud-est; és del tipus català aferrada als murs i sobre voltes; quan s'arriba a l'alçada de la volta es pot passar a l'altre extrem per damunt d'ella i arribar al campanar; des d'aquest punt la torre hi té una escala de cargol de pedra picada que dóna accés a la cel·la. Tots els murs són com el frontis, de carreus ben escairats de pedra grisenca clara del Montgrí.
Situació: angle nord-oest del frontis encarat a ponent, sobre mateix de l'ala esquerra del temple.
Alçada: 36'62 metres.
Esveltesa: 5,5
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-7489
Autor
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (26-05-2001)
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (03-06-2007)
  • 13 Fotos
    Editor de la fitxa DALMAU i ARGEMIR, Delfí
    Actualització 04-05-2015


  • Fitxa reduïda (PDF)
  • TORROELLA DE MONTGRÍ: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 20-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 68 Visitants: 68 Usuaris: 0