Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Cebrià de Lledó, o els Metges - CRUÏLLES, MONELLS I SANT SADURNÍ DE L'HEURA (CATALUNYA)

(Referència: 6725)


Alçada del campanar 19.23
Descripció Altitud: 500 metres.
Església romànica del segle XI; fou refeta i envoltada per una nova estructura cap els segles XVI i XVII. Consta d'una nau romànica de tres trams, inclòs el del cor, coberta amb una volta de canó i damunt dos arcs torals de mig punt. Té un cor amb barana de balustres de fusta sobre un arc rebaixat. L'absis poligonal de cinc costats és d'època barroca tot i que no ho sembla; els seus murs interiors presenten paraments de maçoneria amb peces mig escairades i una volta d'arestes; l'arc triomfal ha desaparegut per obres recents. Per l'exterior, l'absis presenta murs de paredat amb carreus a cantoneres. A banda i banda de la nau hi ha dues capelles laterals amb una destacada profunditat. El frontis encarat a ponent té un portal rectangular amb marc de pedra clara de carreus ben escairats i amb la data de 1588 incisa en la llinda, un òcul a mitja alçada i una cornisa angular per coronament. Els murs són de paredat de lloses amb calç abundant entre elles. L'absis, el cor i les capelles laterals són del segle XVII i XVIII.
Dimensions: 13'39 x 4'15 x 5'96 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total comptada des del fons de les capelles laterals fa 14'24 metres; els murs tenen un gruix de 58 centímetres.
Campanar senzill del segle XVI. Té planta rectangular (4'56 x 3'90 m) i està bastit amb murs de maçoneria i carreus a cantoneres. La cel·la de carreus ben escairats està coronada amb una fina cornisa amb merlets esglaonats i una agulla piramidal; queda oberta amb finestres d'arc de mig punt, dues a cada cara; hi pengen dues campanes. A la dreta del presbiteri, una porta dóna pas a una escala d'escassa amplada que porta al campanar.
Situació: adossat al mur sud fent angle al sud-est de l'absis orientat a llevant.
Alçada: 19'23 metres.
Esveltesa: 4,2
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-7056
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (14-10-2004)
 • 5 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 02-05-2015


 • CRUÏLLES, MONELLS I SANT SADURNÍ DE L'HEURA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 27-02-2021
  Convertir a PDF