Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Cristina d'Aro - SANTA CRISTINA D'ARO (CATALUNYA)

(Referència: 6722)


Alçada del campanar 27.8
Descripció Altitud: 30 metres.
Església romànica dels segles XII i XIII amb vestigis preromànics. Consta de dues naus i d'un transsepte que no sobresurt; tenen cobertes de voltes de canó apuntades sobre arcs torals; estan separades per pilars cruciformes i arcs formers de punt rodó de ferradura amb impostes, detall aquest que fa pensar en una època reculada anterior al romànic; el transsepte té una volta una mica més alta que les naus. La nau major o de tramuntana està capçada per un absis semicircular ultrapassat, arrebossat per fora i això amaga les possibles decoracions que hi pogués tenir; també els altres murs exteriors estan arrebossats. La nau meridional no té absis i la seva capçalera recta fa de base al campanar. Els seus murs presenten un arrebossat per fora i paraments de carreus irregulars, mitjans i disposats en filades per l'interior.
L'església fou modificada al segle XVIII amb una portalada classicitzant encarada a ponent situada asimètricament respecte de l'eix del frontis; té un portal rectangular amb la data del 1781 gravada a la llinda; unes pilastres adossades als muntants, un entaulament, una fornícula amb imatge, dos grans òculs a mitja alçada i una finestreta en forma de creu al centre; en aquest moment del segle XVIII l'edifici fou sobrealçat fet que es distingeix en el mur del frontis ja que aquest és de maçoneria vista i el sobrealçat es troba arrebossat sota la cornisa angular; a més dels canvis senyalats cal afegir-hi unes capelles laterals pel cantó nord. El portal lateral romànic del mur sud té tres arquivoltes de mig punt, llinda i, al damunt, el timpà nu.
Dimensions de la nau major, costat nord: 22'00 x 5'50 x 7'80 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; les de la nau sud són: 18'90 x 4'58 x 8'47 metres; l'amplada total de les dues naus i des del fons de les capelles laterals fa 14'50 metres.
Guarda una pica baptismal de boca circular amb l'exterior vuitavat; el peu és també vuitavat i estrangulat; es deu tractar d'una peça renaixentista.
Campanar amb base romànica; el cos superior amb la cel·la és segurament del segle XVIII i la teulada del XX. Té planta quadrada (5'40 x 5'40 m), una motllura a mitja alçada, un ràfec sota el cos de les campanes per la banda de migjorn i la cel·la amb dues finestres d'arc de mig punt a cada cara amb barana, meitat d'obra, meitat metàl·lica. Està coronat per una agulla piramidal recoberta de peces vidriades en verd fosc, un pinacle al cim i unes llucanes a la seva base, una a cada cara menys al nord.
Per una escala d'obra sobre voltes es puja al cor; des d'allí s'accedeix a les golfes i, recorrent sobre les voltes en direcció a la capçalera i cap a la dreta (cantó sud) s'accedeix a una escala d'obra amb barana de ferro que entra a la cel·la; aquesta no té terra, de manera que l'escala puja, damunt un sòlid pilar central, i arriba fins a una trapa que dóna pas a l'interior de la coberta piramidal. Dues campanes pengen de les finestres.
Situació: angle sud-est del temple sobre el tram de llevant, o sigui, la capçalera de la nau meridional.
Alçada: 27'80 metres.
Esveltesa: 5,1
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-7373
Autor
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (17-08-2001)
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (25-11-2009)
  • CIURANA I ABELLÍ, Blai (02-03-2019)
  • 12 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa CIURANA I ABELLÍ, Blai
    Actualització 29-01-2023

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Cel·la de campanesSanta Maria Puríssima (1)PUIG, ESTEVE19195281
    Cel·la de campanesSanta Cristina (2)156899562

  • Fitxa reduïda (PDF)
  • SANTA CRISTINA D'ARO: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 97 Visitants: 97 Usuaris: 0