Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Vicenç - RUPIÀ (CATALUNYA)

(Referència: 6720)

Alçada del campanar 33.52
Descripció Altitud: 66 metres.
Església gòtica del segle XV amb ampliacions fetes als segles XVI-XVII. La part central del frontis és barroca, del segle XVIII, com es pot veure pels carreus de pedra gris clar que contrasten amb els del gòtic de l'entorn de color lleugerament marronós. Consta d'una nau de dos trams coberts amb voltes de creueria sobre dos arcs torals apuntats; té la capçalera formada per un absis poligonal fondo de set costats; les capelles laterals tardogòtiques són dels segles XVI-XVII; una d'elles, a migjorn, és neoclàssica, del segle XVIII. El cor modern als peus descansa damunt una volta ogival simple. Els murs laterals presenten paraments de maçoneria per dins i per fora. La portalada barroca té un portal rectangular amb pilastres toscanes d'escàs relleu sobre pedestals adossades als muntants, un entaulament dòric i un frontó triangular truncat rodejat de tres pinacles en baix relleu; la part superior del frontis presenta una rosassa motllurada a mitja alçada i una cornisa motllurada de perfil corbat convex al centre i còncau als laterals; un pinacle al cim la corona.
Arquitecte: pel que fa a les obres del segle XVIII, un dels ajudants del mestre d'obres que va projectar l'església parroquial de La Bisbal.
Guarda una pica baptismal, possiblement renaixentista, de boca poligonal amb els costats fent concavitats amb aspectes triangulars; el peu està treballat amb relleus.
Campanar amb un primer cos gòtic de planta quadrada (5'70 x 5'70 m) i murs de carreus ben escairats en part arrebossats; té un segon cos vuitavat barroco-neoclàssic del segle XVIII amb paraments de carreus ben escairats; en ell s'hi ubica la cel·la oberta amb quatre finestrals d'arc apuntat i amb balustrades, un a cada cara alterna, amb els caires ressaltats per pilastres toscanes que sostenen un entaulament. Està coronat per una cornisa motllurada i un terrat amb balustrada i pinacles als angles; al seu damunt hi té una gran cúpula apuntada de careners robustos i amb obertures de punt rodó a vuit cares; es prolonga amb un gran floró estrangulat. Al dessota del finestral obert al frontis s'hi troba un rellotge d'esfera.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al nord-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 33'52 metres.
Esveltesa: 5,8
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-7301
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (07-04-2003)
 • 5 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 02-05-2015


 • RUPIÀ: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 20-04-2021
  Convertir a PDF