Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Martí de Romanyà de la Selva - SANTA CRISTINA D'ARO (CATALUNYA)

(Referència: 6719)


Alçada del campanar 15.2
Descripció Altitud: 200 metres.
Església preromànica dels segles IX-X amb afegits romànics i posteriors. Té planta de creu grega amb cobertura de voltes de canó sobre arcs peraltats de mig punt; damunt el creuer s'alça una mena de cimbori amb volta més alta que la de les naus; la capçalera o absis és rectangular; alguna capella lateral fou oberta al segle XVII i dóna al temple la sensació d'un transsepte i que la planta sigui de creu grega. El portal és rectangular amb llinda i amb un arc superior que deixa un timpà nu al seu dessota; és d'època posterior al temple, de cap el segle XII; està situat al mur lateral de migdia sota un porxo del segle XVII sostingut per un pilar de pedra i el mur lateral del transsepte. Els murs són de maçoneria mig picada amb carreus matussers a cantoneres.
Dimensions: 16'33 x 4'18 x 5'48 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total comptada des del fons de les capelles laterals (llargada del transsepte) fa 11'31 metres; l'alçada interior del cimbori arriba als 7'05 metres.
Guarda una talla moderna (segle XX) del patró, obra de l'escultor d'Olot Modest Fluvià.
Campanar romànic de principis del segle XI, sense decoració. Té planta gairebé quadrada (4'00 x 3'90 m) i una coberta piramidal. La cel·la està oberta amb finestres d'arc de mig punt geminades, una a cada cara, amb el mainell d'un capitell gran mensuliforme. Els seus murs són de maçoneria mig carreuada amb peces ben disposades en filades i amb carreus grans ben escairats a cantoneres. Des de la capella del transsepte situada a la base del campanar, convertida en un petit museu i tancada per una sòlida reixa metàl·lica, es puja a dalt del campanar per una senzilla escala de gat; a través d'una trapa s'accedeix a la cel·la.
Situació: adossat al mur nord de la nau i damunt al braç del fals transsepte, mig desplaçat cap a l'est, i a tocar l'absis encarat a la banda de llevant.
Alçada: 15'20 metres.
Esveltesa: 3,6
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-7369
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (29-09-2004)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (25-11-2009)
 • 13 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 01-04-2016


 • SANTA CRISTINA D'ARO: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 11-08-2020
  Convertir a PDF