Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria del Mar - PALAMÓS (CATALUNYA)

(Referència: 6710)

Alçada del campanar 50.98
Descripció Altitud: 15 metres.
Església del gòtic tardà aixecada entre el 1439 i el 1521. Consta d'una nau de cinc trams, un d'ells amb el cor, coberta amb una volta ogival simple damunt cinc arcs torals apuntats i capçada per un absis poligonal de set costats per l'interior i semicircular per fora. El cor descansa sobre un arc i una volta ogival rebaixats; a cada banda de la nau hi ha cinc capelles laterals cobertes amb voltes de creueria. El mur del frontis de maçoneria té un portal dovellat en arc rebaixat; al damunt, una imatge barroca de pedra sobre una peanya; representa la Mare de Déu de Gràcia, imatge procedent d'un convent dels religiosos agustins de Palamós; a mitja alçada, una gran rosassa descentrada; a l'esquerra del portal hi ha una finestra d'arc apuntat amb marc de carreus de pedra grisa com els del portal. A la banda dreta, adossada al campanar que està més avançat que el frontis, hi ha una torre de base poligonal que es converteix en cilíndrica a pocs metres del terra; inclou l'escala de cargol que dóna accés al cor i al terrabastall; es tracta de la Torre del Consell del segle XIV; té obertures rectangulars a cada pis a manera d'espitlleres.
Al mur lateral de llevant, sota mateix del campanar, hi ha un segon portal en arc carpanell del segle XVI decorat amb fantasia del gòtic flamejant i elements renaixentistes; hi ha dues imatges intercalades en una motllura sinuosa.
Dimensions: 31'19 x 8'55 x 14'85 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa 12'50 metres.
Guarda un retaule a l'altar major del segle XVI; té un sòcol de pedra (del 1582) decorat amb grotescos; al damunt, el retaule fet modernament per l'escultor Claudi Rius de Barcelona, amb pintures dins dels requadres salvades de la crema del 1936 pertanyents a l'artista d'origen nòrdic Isaac Vermei i Hermes († 1596) acabats un any abans de la seva mort. La imatge de la Mare de Déu del Mar, titular de la parròquia, al centre, és una obra d'artesania del 1940. En altars laterals es troben imatges interessants com les del segle XVI, d'argent, de la Mare de Déu del Roser i de Sant Joan Baptista. Les claus de volta, llises algunes, tenen relleus significatius com les de sant Miquel, de sant Jaume pelegrí, de sant Antoni Ermità i la de la capella del Baptisteri.
Campanar del segle XVI, d'estil potser renaixentista senzill. Té planta rectangular (4'00 x 7'63 m) i està coronat amb una cornisa motllurada i un terrat amb barana de balustres. Al damunt, a principis del segle XX, s'hi ha aixecat una torrella quadrada amb teulada a quatre vents d'arestes crestades i pinacles als angles. El mur que dóna al frontis està arrebossat i pintat de groc; el lateral té un parament de carreus; la cel·la sota terrat té a les cares que donen al sud i al nord grans finestres d'arc de mig punt; a les cares de llevant i ponent, n'hi ha dues amb balustrades. Sobre terrat, a la torrella s'hi obren finestres d'arc de mig punt, dues a cada cara, amb balustrada i bordó. Una escala de cargol de fusta arriba fins al cor i després una altra de pedra puja per la Torre del Consell fins a la cel·la.
Situació: damunt l'ala dreta del temple, en l'angle sud-est del frontis encarat a migdia; sobresurt en gran part per aquesta banda.
Alçada: 50'98 metres.
Esveltesa: 6,6
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-7150
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (26-03-2003)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  DIARI DE GIRONADescobreixen una escala medieval a dins del campanar de Santa Maria2017
  TRILLAS, JoanReforçaran els ornaments del campanar de Palamós2016
  TRILLAS, JoanMillores al campanar de Palamós per seguretat2017

  Enregistraments sonors (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  PersonaEnregistrament sonorDataDuració
  Comencen les millores al campanar de Santa Maria 25-12-201600:33

  Vídeo (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  PersonaVídeoDataDuració
  Destinats 40.000 euros per rehabilitar el campanar de Palamós 24-08-201601:58
  8 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 01-05-2015

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Cel·la de campanesJoana (1)BARBERÍ (OLOT)196090422
  Cel·la de campanesSanta Maria (2)BARBERÍ (OLOT)1960110771

 • PALAMÓS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 24-06-2021
  Convertir a PDF